Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 10,3% από το 10,2%, άνω των εκτιμήσεων. Αντίθετα, η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 6,9% από το 7,0%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη… διαχωριστική γραμμή στον χάρτη της Ευρωζώνης.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%, στο 3%, είναι απίθανο η Γερμανία να πειστεί για την υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, εξέλιξη που θα επιδράσει αρνητικά στο ενιαίο νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε και οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup να αυξήσουν τις εγγυήσεις για το 30% των ευρωπαϊκών ομολόγων, δεν εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν την απαιτούμενη ζήτηση των sovereign wealth funds. Η ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, βέβαια, μέσω της διοχέτευσης χρημάτων από την ΕΚΤ, αποτελεί καλύτερη λύση, αν και το… μπαλάκι πλέον μπαίνει στο τερέν της ΕΚΤ.

Αν και οι δεδομένες εξελίξεις προετοίμασαν το έδαφος για μια αντιστροφή κλίματος με πτώση του ευρώ και των επενδύσεων ρίσκου, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, η μείωση των ελάχιστων διαθέσεων που θα πρέπει να κρατούν οι κινεζικές τράπεζες κατά 50 μ.β. τόνωσε τις αγορές.

Το ευρώ «πέρασε» τον σκόπελο του 1,33 δολαρίου, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια, το δολάριο Αυστραλίας σκαρφάλωσε πάνω από την ισότητα έναντι του δολαρίου Η.Π.Α.. Ωστόσο, τον Νοέμβριο το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 3,9% έναντι του δολαρίου και κατά 4% έναντι του γιεν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προχωρά στη μείωση των αποθεματικών των τραπεζών, για πρώτη φορά από την κρίση του 2008, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση επιδεινώνει τις προοπτικές της ανάπτυξης και των εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Πεκίνο έχει ακολουθήσει σφιχτή οικονομική πολιτική με απανωτές αυξήσεις επιτοκίων, «παγώνοντας» τον δανεισμό.

Η επιδείνωση της κρίσης αναγκάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να διοχετεύσει ρευστότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης