Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας τις υψηλές εγχώριες τιμές τροφίμων και την υποχώρηση της λίρας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 7,48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ήταν υψηλότερα 1,72% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Ο τουρκικός ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο διαμορφωνόταν στο 7,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου προβλεπόταν να σημειώσει άνοδο 1,6% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έρευνα του CNBCe, και στο 7,4% τον Ιανουάριο (σε ετήσια βάση).

Η τουρκική κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 6,6% από το 5,3%. Ο διοικητής Erdem BAsci είχε δηλώσει ότι ο δείκτης πληθωρισμού τον Ιανουάριο μπορεί να υπερβεί τις προσδοκίες, αποτυπώνοντας την άνοδο των τιμών των τροφίμων, την υποχώρηση του νομίσματος και τις πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις από την κυβέρνηση.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 3,32% σε μηνιαία βάση και εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών, στο 10,72% σε ετήσια βάση. Έπειτα από τα στοιχεία, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν 1% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στις 2,2745 λίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά προσφάτως έναντι του δολαρίου, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 10% από το ιστορικό χαμηλό του 4,5%, ενώ επίσης αύξησε το διάδρομο επιτοκίου στο εύρος 8%-12% από το 3,5%-7,75% προηγουμένως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης