Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ «κατάφεραν», επιτέλους, έπειτα από δύο χρόνια να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών μεταξύ των 2.062 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που δεν έγινε από τις αρχές του 2010, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών το «πέτυχαν» μέσα σε λίγα 24ωρα. Αυτό το κατόρθωμα αποδεικνύει από μόνο του το μέγα σκάνδαλο που προκαλεί η λίστα και την απόλυτη ευθύνη αυτών που τη διαχειρίστηκαν.

Ό,τι ακριβώς συνέβη και με τη λίστα των 54.000 ονομάτων των καταθετών που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ισχύει και με τη λίστα Λαγκάρντ. Είναι προφανές πως ομοίως το ίδιο παρατηρείται και με τις άλλες δύο λίστες, δηλαδή αυτές του Λουξεμβούργου και του Λίχτενσταϊν.

Έστω και με καθυστέρηση, στη λίστα των 54.000 ονομάτων που ερεύνησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πάνω από 22.000 καταθέτες, δηλαδή περίπου οι μισοί, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που μετέφεραν στο εξωτερικό και ήδη -όπως δήλωσε στη zougla.gr το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου- έχουν αρχίσει οι αποστολές σημειωμάτων στα άτομα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «μαύρη τρύπα» της λίστας Λαγκάρντ

Δεν είναι μόνο οι εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτής της λίστας. Είναι -όπως φαίνεται- και οι μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των 2.062 ονομάτων, πολλοί εκ των οποίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διακίνηση των χρημάτων που έχουν καταθέσει. Με λίγα λόγια, τα ποσά αυτά είτε αποδεικνύουν συστηματική φοροδιαφυγή είτε αποτελούν παράλληλα και προϊόν διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς προγραμματίζουν να φέρουν στη Δικαιοσύνη τα άτομα αυτά που, αποδεδειγμένα, δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τα ποσά που ανακαλύπτονται στους λογαριασμούς τους στην τράπεζα HSBC.

Υπενθυμίζεται πως χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία κατάφεραν εδώ και πολύ καιρό να εισπράξουν σοβαρά ποσά από τους αντίστοιχους καταθέτες των πολιτών τους που περιλαμβάνονταν στη λίστα Φαλτσιάνι.

Στον εισαγγελέα οι εξαδέλφες Παπακωνσταντίνου

Ο Γρηγόρης Πεπόνης κάλεσε τις δύο εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ελένη και Μαρίνα, αλλά και τους συζύγους τους να προσέλθουν πάραυτα στην εισαγγελία, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα ποσά που καταγράφονται επ’ ονόματί τους στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για 1.222.000 δολάρια. Σε περίπτωση που το ποσό αυτό δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, τότε θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αφού θα τεθεί ζήτημα φοροδιαφυγής, ενδεχομένως δε και παράνομης διακίνησης αδήλωτου χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρώην υπουργό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης