Αυξάνεται ο κίνδυνος για την κινεζική οικονομία να περάσει σε αποπληθωρισμό, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, κάποιες ξένες κεντρικές τράπεζες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις οικονομίες τους οι χαμηλότερες κινεζικές τιμές και το ασθενέστερο γουάν.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας Γκρέμι Γουίλερ είπε ότι η απρόσμενη υποτίμηση του γουάν, ή ρενμίνμπι, τον περασμένο μήνα δημιούργησε ανησυχίες για τον κίνδυνο ότι ίσως η Κίνα επιτρέψει την περαιτέρω διολίσθησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε δει τις Αρχές βασικά να λένε ότι θέλουν να σταθεροποιήσουν το ρενμίνμπι, αλλά εάν υπήρχε πολύ σημαντική υποτίμηση στο ρενμίνμπι, αυτό σίγουρα θα προκαλούσε αποπληθωρισμό σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, άρα όλοι παρακολουθούν στενά την Κίνα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων στη Νέα Ζηλανδία.

Η απειλή του αποπληθωρισμού είναι εμφανής και στα στοιχεία που έδειξαν ότι οι κινεζικές μεταποιητικές επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, με τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) να υποχωρεί κατά 5,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, αν και προς το παρόν οι τιμές καταναλωτή ακολουθούν αυξητική πορεία.

Η αυξανόμενη ανησυχία ξένων κεντρικών τραπεζών, όπως της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ), είναι ότι η πτώση των τιμών των εργοστασίων στην Κίνα, σε συνδυασμό με ένα ασθενέστερο γουάν, σημαίνει ότι η τιμή εξαγωγών από την Κίνα θα υποχωρήσει απότομα, τροφοδοτώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές στις οικονομίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια του Γουίλερ έγιναν παρά τις προσπάθειες Κινέζων αξιωματούχων να διαβεβαιώσουν τις παγκόσμιες αγορές ότι το γουάν θα παραμείνει σταθερό και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, μολονότι επιβραδύνεται, συνεχίζει να αναμένεται κοντά στο 7% εφέτος.

«Η RBNZ… το εξέφρασε με λέξεις, αλλά πιθανόν είναι μια ανησυχία που συμμερίζονται οι φορείς χάραξης της πολιτικής σε όλη την περιοχή» σχολίασε ο Σιμ Μοχ Σιονγκ, αναλυτής στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης.
Ο Γουίλερ είπε ότι η άποψη της κεντρικής του τράπεζας είναι ότι η κινεζική οικονομία ουσιαστικά καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ «5% και 6,5% σε αυτήν τη φάση», σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο από κεντρικό τραπεζίτη που υποδηλώνει ότι η κινεζική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από αυτή που υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της χώρας.

Η πτώση των τιμών εργοστασίου στην Κίνα δεν μετακυλίεται ακόμα στον δείκτη τιμών καταναλωτή, που κατέγραψε άνοδο 2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, αν και η εθνική στατιστική αρχή είπε ότι η άνοδος του περασμένου μήνα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και όχι στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο κίνδυνος για την Κίνα συνεχίζει να είναι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός» είπε ο Κέβιν Λάι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Daiwa.

«Ο αποπληθωρισμός στον δείκτη τιμών παραγωγού εν τέλει θα καταλήξει να επηρεάσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή και η συνολική ζήτηση θα συνεχίσει να είναι ασθενής» είπε ο Λάι.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απρόσμενη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά σχεδόν 2% στα μέσα Αυγούστου θα έχει μικρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, με τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων πιθανόν να είναι ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας.

Την ίδια ώρα, οι οικονομικές ενδείξεις φαίνεται να είναι αποθαρρυντικές. Σύμφωνα με την Ένωση των Κινεζικών Εταιριών Κατασκευής Αυτοκινήτων, οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ήταν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, καθιστώντας πιθανότερο το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του κλάδου για πρώτη φορά από τότε που οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να στρέφουν το βλέμμα τους στην Κίνα, πριν από 25 χρόνια.

Οι ανησυχίες των παγκόσμιων αγορών για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο χειρίζεται την οικονομία και το νόμισμά του εντάθηκαν από τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την πτώση των χρηματιστηριακών της αγορών. Παρά την εφαρμογή σειράς μέτρων για τη στήριξη των μετοχών, τα χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 40% από τον Ιούνιο.

Σήμερα, ο δείκτης CSI300, των μεγαλύτερων μετοχών στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν, υποχώρησε κατά 1,2% στις 3.357,56 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 1,5% στις 3.197,89 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης