Η χθεσινή απόφαση της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Ντουμπάι, «Dubai World», να ζητήσει περίοδο χάριτος για να διακανονιστούν τα δάνειά της που ανέρχονται στα 59 δισ. δολάρια, προκάλεσε πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -και ιδιαίτερα σε αυτό του Λονδίνου, το οποίο διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς «αλληλεξάρτησης» με τη Σ. Αραβία.

Το Ντουμπάι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα «θύματα» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τις τιμές ακινήτων να χάνουν σχεδόν το μισό της αξίας τους από τον Σεπτέμβριο του 2008, αφήνοντας έτσι μια τεράστια οικονομική «τρύπα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ντουμπάι δανείστηκε 80 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τον κατασκευαστικό «οργασμό», που υπολογιζόταν να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και είχε σκοπό να μετατρέψει την οικονομία του ως την ισχυρότερη της Μέσης Ανατολής.

Τα χρηματιστήρια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας κατέγραφαν ποσοστιαία πτώση περίπου 2% νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές κυριεύτηκαν από ένα κλίμα πανικού και ανασφάλειας με βασική αιτία την απόφαση της Dubai World.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Λονδίνο τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα και η συνεδρίαση διακόπηκε άκομψα για περισσότερο από τρεις ώρες, με τους υπεύθυνους να κάνουν λόγο για «τεχνικό πρόβλημα».

Τα… προβλήματα στο Λονδίνο ξεκίνησαν από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, όπου άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα ο κρύος ιδρώτας που έλουζε τους επενδυτές από το «φτέρνισμα» του Ντουμπάι.

Στις 09:32 τοπική ώρα παρουσιάστηκαν τα πρώτα «προβλήματα» στις online συναλλαγές, και λίγο πριν από το μεσημέρι κάθε δραστηριότητα διακόπηκε, για να επανέλθουν όλα κανονικά περίπου στις 14:00 το μεσημέρι.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μία μόλις ημέρα μετά από την ανακοίνωση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου για πτώση περίπου 40% στα καθαρά έσοδα για τους πρώτους εννιά μήνες του 2009, συγκριτικά με το αντίστοιχο νούμερο για την ίδια περίοδο του 2008.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης