Όλο και πιο πιθανή φαίνεται η νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, που προσδιορίζουν το κόστος του χρήματος στην Ευρώπη. Τα νεότερα στοιχεία, που προκύπτουν από τους επιμέρους δείκτες, «ωθούν» την ΕΚΤ στη νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά τις πολιτικές πιέσεις που άσκησε χθες ο προεδρεύων της Ε. Ε., Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Υψηλά επιτόκια σημαίνουν κάμψη της ανάπτυξης, αλλά και περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης της προεδρίας της Ε. Ε., ο Σαρκοζί έσπευσε να δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά κάθε άνοδο των επιτοκίων και να έχει υπόψη την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι μόνο τον πληθωρισμό, που έχει φτάσει πάντως στα επίπεδα ρεκόρ του 4%».

Η απάντηση στον Γάλλο Πρόεδρο ήλθε πριν από λίγο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ. Κίνδυνο «έκρηξης» του πληθωρισμού διαβλέπει ο κ. Τρισέ, εάν η Κεντρική Τράπεζα δεν ενεργήσει με αποφασιστικότητα!

«Εάν δεν είμαστε αποφασιστικοί, τότε υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης» του πληθωρισμού. Εάν ενεργήσουμε αποφασιστικά, τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Ιούνιο στο επίπεδο – ρεκόρ του 4%, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ, το ευρώ ανήλθε στα 1,5835 δολάρια από 1,5815 δολάρια λίγη ώρα νωρίτερα.

Οι αρνητικές ειδήσεις όμως συνεχίζονται.

Άνοδο μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν σημείωσε το Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία στην Ευρωζώνη λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, o εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,2% έναντι του Απριλίου, ενώ σε σχέση με το Μάιο του 2007 ενισχύθηκε κατά 7,1%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και 6,7% σε ετήσια.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης