Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος στην ενεργειακή ατζέντα της Ουάσινγκτον

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος στην ενεργειακή ατζέντα της Ουάσινγκτον
Η Ελλάδα, καθώς απελευθερώνει την ενεργειακή της αγορά, θα έχει τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο προμηθευτή και σύμμαχο, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως πολύ σημαντικό εταίρο για την ενεργειακή ατζέντα της Ουάσινγκτον.

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το «όπλο» της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει τις πολιτικές της. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε κατά των αγωγών North και South Stream τονίζοντας ότι αποτελούν ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια της Μόσχας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης, και υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον πρόεδρο Τραμπ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και χαρακτήρισε τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό εταίρο της Δύσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Η εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αποτελεί σημαντική επένδυση με όραμα που θα δείξει τον δρόμο και σε άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μία από τις αιτίες για την παράνομη μετανάστευση που απασχολεί τόσο την Ιταλία όσο και την Ελλάδα είναι η έλλειψη ενέργειας που αυξάνει τις πιέσεις προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών αγορών των χωρών τους και τις θέσεις τους για την ενεργειακή πολιτική παρουσίασαν οι πρέσβεις της Ισπανίας Enrique Viguera Rubio και του Βελγίου Luc Liebaut.

Η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να διαθέσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην επόμενη πενταετία, ανέφερε από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Όσο μειώνεται η αβεβαιότητα, και το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται πιο ελκυστικό. Οι ενεργειακές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επανακαθορίζουν συνολικά την επενδυτική εικόνα της χώρας. Η ενέργεια μαζί με τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις μεταφορές και τα logistics θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας δημιουργώντας ευκαιρίες πολλαπλάσιες του μεγέθους της χώρας» τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, 13:42