Την εκτίμηση, ότι η έλλειψη συνοχής στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS, Andreas Hefert, σε συνεντεύξεις του προς τις εφημερίδες «Tribune de Geneve» και «24heures».

«Για να μην φτάσουμε εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα, θα έπρεπε να είχε σταματήσει αμέσως η ελληνική κρίση με μία ξεκάθαρη και δυνατή δήλωση των κυριότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τη Γερμανία: “Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα!”. Αλλά οι χώρες αυτές προτίμησαν να χαϊδέψουν το εκλογικό τους σώμα» επισημαίνει ο Hefert.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζει ο Ελβετός οικονομολόγος της UBS, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι η ετερογένεια των μελών που τη συνιστούν. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ βλέπουμε μια συμπεριφορά του τύπου “ο καθένας για το συμφέρον του”. Μπαίνουμε έτσι σε μια εποχή που το ευρώ θα βρίσκεται σε μια σχετικά μόνιμη κρίση» προσθέτει.

Σε ερώτηση αν συμφέρει τη Γερμανία να αποχωρήσει από το ευρώ, απαντά: «Η Γερμανία ωφελήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις εξαγωγές που έκανε προς τις χώρες του Νότου. Χωρίς το ευρώ, δεν θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία της και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι τόσο ανταγωνιστική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης