Πάνω από 100.000 δολάρια στοίχισε στο μέσο νοικοκυριό η οικονομική κρίση, που προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση της ερευνητικής εταιρείας Pew Economic Policy Group.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προήλθαν από την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μετοχών κατά το ξέσπασμα της κρίσης, στα μέσα του 2008. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,4 τρισ. δολάρια, ενώ οι μετοχές στις ΗΠΑ υπέστησαν μείωση της αξίας τους κατά 7,4 τρισ. δολάρια από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρακτικά, για την μέση οικογένεια, αυτό σήμαινε ότι η κατοικία της αξίζει τουλάχιστον 30.300 δολάρια λιγότερα απ’ ό,τι πριν την κρίση, και η αξία των μετοχών που μπορεί να είχαν αγοράσει έπεσε κατά 66.200 δολάρια, σύμφωνα με την ιδιωτική ερευνητική εταιρεία, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά είχαν έσοδα κατά 11.000 δολάρια λιγότερα (κατά μέσον όρο) από τον Σεπτέμβριο του 2008 -όταν η γιγαντιαία επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κατέρρευσε- έως τα τέλη του 2009. Η βαθιά ύφεση προκάλεσε ακόμα 5,5 εκατ. απώλειες θέσεων εργασίας, «πάγωσε» τους μισθούς των εργαζομένων και στοίχισε στους φορολογούμενους 73 δισ. δολάρια για την διάσωση των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης