Του Κώστα Ιερίδη

Περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ -για την ακρίβεια 4,2 δις- θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2016, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στα μέτρα και τις επιβαρύνσεις που έχουν ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους ή πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το προσεχές χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, τα 2,2 δις ευρώ θα έχουν τη μορφή πρόσθετων φόρων, ενώ τα υπόλοιπα 2 δις θα εξοικονομηθούν για τον κρατικό προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

Τα 2,2 δις ευρώ θα έχουν τη μορφή πρόσθετων φόρων, ενώ τα υπόλοιπα 2 δις θα εξοικονομηθούν για τον κρατικό προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αρχικά, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς του πρώτου εξαμήνου του 2015 θα φανεί στην εκκαθάριση των νέων δηλώσεων, με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να πληρώνουν περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ επιπλέον. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ οι πολίτες περιμένουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να δουν τι τους αναλογεί από τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Παράλληλα, το φορολογικό πακέτο θα είναι βαρύτερο την επόμενη χρονιά για τους αγρότες, λόγω της κατάργησης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και της αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τους καλλιεργητές.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – εισοδηματίες

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της φοροδιαφυγής. Και αυτό επειδή η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, ενώ από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα επιβαρυνθούν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω. Στο ζήτημα της φορολόγησης των ενοικίων αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 142,2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 150 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της φορολογίας στα κέρδη του 2015, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα συμβάλουν κατά 28,6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016, καθώς καταργήθηκε η -έστω και μικρή έκπτωση- για την εφάπαξ πληρωμή των φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης