Τη δέσμευση τους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, απορροφώντας τους κραδασμούς από την πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου των Η.Π.Α. έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.

«Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν», επισημαίνεται στην ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Η.Π.Α. υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», συμπληρώνεται.

Παράλληλα, Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών ξεκαθάρισαν πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξαιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης.

«Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις οικονομικές αγορές», αναφέρεται επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7, συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης