Για σκηνικό του παραλόγου, με αλλεπάλληλες παλινωδίες, πισωγυρίσματα, που έχουν πλέουν μετατρέψει τη διαπραγμάτευση σε αυτοσκοπό, χωρίς απτά αποτελέσματα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), τονίζοντας πως η οικονομία, καθημερινά, στραγγαλίζεται.

«Σαφώς τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος όσο και η κοινωνία ευρύτερα επιθυμούν αλλαγή σελίδας, μία νέα συμφωνία με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη, ωστόσο μέχρι σήμερα βλέπουμε σχέδια που καθημερινά ανατρέπονται, αισιοδοξία από την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία, που λίγο αργότερα μετατρέπεται σε πρόθεση για ρήξη, δηλώσεις πως θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας που λίγες ώρες αργότερα εναλλάσσονται με δηλώσεις για στάση πληρωμών προς τους δανειστές» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «κανένας Έλληνας δεν επιθυμεί να μην καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, ωστόσο δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος σημειωτέον παράγει πλούτο, να παρακάμπτεται συνεχώς».

«Η πολιτεία έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα. Οι επιχειρηματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω και της παγωμένης αγοράς, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και η καταβολή των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης το πληρώνουμε όλοι με τον χειρότερο τρόπο.

«Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας. Οι επιπτώσεις της συνεχώς διογκούμενης οικονομικής ασφυξίας αποτυπώνονται στα λουκέτα των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 19 Μαΐου, 538 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών, ήτοι τέσσερις επιχειρήσεις, ημερησίως, κατεβάζουν ρολά. Πού πρέπει να οδηγηθούμε για να γίνει αντιληπτό ότι το επιχειρείν και δη το μικρομεσαίο στενάζει;» προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις, πάντα κάτω από τη λογική ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει ουσιαστικά αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση και κυρίως να τη δει να τελειώνει με θετικό πρόσημο για τη χώρα. Η συμφωνία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, κάτι που μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, απουσιάζει από τα σχέδια της κυβέρνησης» επισημαίνει.

Αναφερόμενος στα σενάρια για αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται νέα αδιέξοδα στην αγορά.

«Είναι απαράδεκτο εν μέσω τουριστικής σεζόν να συζητιούνται αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ για τον τουρισμό και την εστίαση. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στον πιο κραταιό πυλώνα της οικονομίας, τον τουρισμό, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα οι αυξήσεις στον ΦΠΑ της ΔΕΗ θα οδηγήσουν σε αλυσιδωτές αυξήσεις στα παραγόμενα προϊόντα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι πιο δημιουργικοί τρόποι για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, που δεν θα τορπιλίζουν τον καθημαγμένο οικογενειακό προϋπολογισμό και δεν θα αποφέρουν νέες δυσμενείς συνέπειες στις επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης