Βελτιώθηκε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 19:44
Βελτιώθηκε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ
Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ βελτιώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όμως παραμένει ακόμη ανεπαρκής για να επιτρέψει μία ουσιαστική μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Κατά το διάστημα Ιουλίου -Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,0% σε ετήσιο ρυθμό, εν σχέσει προς το προηγούμενο τρίμηνο, όπου η αύξηση είχε κυμανθεί στο 1,3%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Η άνοδος του ΑΕΠ που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι ελαφρώς υψηλότερη από την μέση πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών (1,9%).

Δέκα ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ για την προεδρία των ΗΠΑ, ο επίσημος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζεται να έχει ξαναβρεί το επίπεδο του πρώτου τριμήνου, όμως εξακολουθεί να παραμένει κατώτερος του απαιτούμενου ελάχιστου επιπέδου (2,3 με 2,5%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα) ώστε να επιτρέψει μία πραγματική μείωση της ανεργίας.

Επισήμως, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 7,8%, δηλ. όσο περίπου ήταν κατά την έλευση του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2009, ενώ το ζήτημα της οικονομίας παραμένει ένα από τα κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου η άνοδος του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο τροφοδοτήθηκε από την οικιακή κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες, κυρίως στον αμυντικό τομέα και από τις επενδύσεις στον τομέα της οικοδομής/κατοικίας.

Αντίθετα, επιβράδυνση του ρυθμού του γνώρισε λόγω των αρνητικών επιδόσεων στους τομείς του εξωτερικού εμπορίου, στις ιδιωτικές επενδύσεις εκτός της κατοικίας και εξαιτίας της μείωσης των αγροτικών αποθεμάτων λόγω της ξηρασίας που πλήττει από τα μέσα Ιουνίου τη χώρα, και ιδίως τις απέραντες αγροτικές εκτάσεις του Κέντρου.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 20:09