Έσοδα 3 έως 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να αντλήσει το Υπουργείο Οικονομικών κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, για να καταστεί εφικτός ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, στο 3,7% του ΑΕΠ, έως το τέλος του 2009.

Η συγκέντρωση των εσόδων μεταφράζεται σε νέα φοροεισπρακτική πολιτική, με το θερινό πακέτο μέτρων που έχει στο συρτάρι του ο Γιάννης Παπαθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πρώτων μέτρων που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι η αύξηση κατά 10% ως 20% των τελών κινητής τηλεφωνίας, η άνοδος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα και τσιγάρα, και η εφαρμογή νέου συστήματος τεκμηρίων για αυτοκίνητα, ακίνητα και σκάφη αναψυχής.

Ερωτηματικό παραμένει αν και με ποιό τρόπο θα εφαρμοστεί ο ειδικός φόρος στα καρτοκινητά.

Σε δεύτερη φάση θα έρθει η φορολόγηση των ακινήτων. Το Υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΑΚ ή την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών, επαναφέροντας ουσιαστικά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει καταργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται και το «πάγωμα» για δεύτερη συνεχή χρονιά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ανοικτό είναι το θέμα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, από την οποία το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης