Τον δρόμο του πλειστηριασμού παίρνουν ολοένα και περισσότερα πολυτελή ακίνητα, με τους, άλλοτε, ευκατάστατους ιδιοκτήτες τους να μην είναι σε θέση να τα συντηρήσουν. Ως γνωστόν, προστατεύεται από το «σφυρί» η πρώτη και μοναδική κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ρύθμιση που ισχύει έως το τέλος της χρονιάς. Έτσι, τα υπόλοιπα ακίνητα πρόκειται να πλειστηριαστούν με τιμές εκκίνησης πολύ χαμηλότερες από αυτές που «πιάνουν» στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Από τη λίστα των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εντός των επομένων εβδομάδων ξεχωρίζουν οι παρακάτω περιπτώσεις:

  • οροφοδιαμέρισμα τετάρτου ορόφου πολυκατοικίας, συνολικής επιφάνειας 151 τ.μ., 5 δωματίων στην Αγία Παρασκευή (μαζί με την αποθήκη και το δώμα) του Λάκη Γαβαλά με τιμή πρώτης προσφοράς 230.000 ευρώ
  • διατηρητέα οικοδομή, έκτασης 302,4 μέτρων, στην περιοχή Μακρυγιάννη με υπόγειο 60 τ.μ., ισόγειο 120 τ.μ. και πρώτο όροφο 120 τ.μ. με τιμή πρώτης εκκίνησης 906,6 εκατ. ευρώ – το ακίνητο ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Argo Ασφαλιστική Παναγιώτη Κουτσίκο.
  • μεζονέτα 400 τ.μ. στην Εκάλη με κήπο 350 τ.μ., πισίνα και πάρκινγκ με τιμή πρώτης προσφοράς 700.000 ευρώ
  • οικόπεδο 500 τ.μ. στην Εκάλη με κτίσμα και με τιμή πρώτης προσφοράς 400.000 ευρώ
  • διαμέρισμα στη Φιλοθέη 150 τ.μ. με πάρκινγκ με τιμή πρώτης εκκίνησης 500.000 ευρώ
  • ισόγειο διαμέρισμα στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι 105 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 170.000 ευρώ
  • οικόπεδο 750 τ.μ. με θέα στη θάλασσα στη Βουλιαγμένη με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ.


Τι ισχύει με τους πλειστηριασμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον νόμο 4224/2013 δόθηκε στους δανειολήπτες η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους εφόσον καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά-αίτηση προς τις τράπεζες. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μόνο για το 2014 και αφορά μόνον όσους κατέθεσαν αίτηση.

Στη ρύθμιση του νόμου αυτού εντάσσονται όλα τα δάνεια των τραπεζών και συγκεκριμένα στεγαστικά-επισκευαστικά, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και επαγγελματικά. Η ρύθμιση αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι στο είδος του δανείου.

Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή προστατεύει τον δανειολήπτη μόνο για φέτος. Βέβαια, εάν κάποιος ήθελε και δεν μπορούσε να ενταχθεί στα συγκεκριμένα κριτήρια του νόμου, είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στα ειρηνοδικεία της χώρας με τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει από 1-1-2015 και έπειτα. Το κενό αυτό έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση με την ΤτΕ και τις τράπεζες σχετικά με την τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης