Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί να δρομολογήσει και νέα μέτρα για να πετύχει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής για το 2012 καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος από την αύξηση της ανεργίας αρχίζει να αποτυπώνεται στην ανεργία.

Στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, η Κομισιόν σημειώνει ότι αν και ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ είναι ακόμα εφικτός, “οι καθοδικοί κίνδυνοι στις δημοσιονομικές προβολές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έχουν αρχίσει να υλοποιούνται”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει ακόμα ότι η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση και η “σημαντική επιδείνωση” της αγοράς εργασίας βάζει σε κίνδυνο τον στόχο του 4,5% και εφόσον δεν ληφθούν νέα μέτρα το έλλειμμα είναι πιθανό να διαμορφωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ αυτό το έτος.

“Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται πιο αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού”, προσθέτει.

Για το 2013, η Κομισιόν προβλέπει το έλλειμμα να υποχωρεί στο 3,1% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο του 3,0% που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 78 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της χώρας έχει αναφέρει ότι δεν βλέπει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αν και πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι εκδηλώνονται κίνδυνοι από την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Η ανεργία στην Πορτογαλία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, φτάνοντας το 15,3% από 12,9% το περασμένο έτος. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης θα φτάσει το 15,5% για το 2012 για να υποχωρήσει το 2013 στο 15,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών Vitor Gaspar ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση διεξάγει σε βάθος μελέτη για να διαπιστώσει τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Η Κομισιόν μείωσε επίσης το outlook για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,3% αυτό το έτος και θα παρουσιάσει οριακή ανάπτυξη 0,3% το 2013 από την προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση 3% και ανάπτυξη 1,1% αντίστοιχα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναθεώρησε το outlook του 2012 προβλέποντας συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% από 3,3% προηγουμένως και προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές πάνε πιο καλό απ’ ότι είχε εκτιμηθεί.

Πηγή: Dow Jones Newswires
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης