Βloomberg: «Η Ελλάδα έχει κρυμμένους άσους στο μανίκι της»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, 10:16
Βloomberg: «Η Ελλάδα έχει κρυμμένους άσους στο μανίκι της»
Μια διαφορετική διάσταση στην πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα δίνει ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, η οποία υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα, όλοι φοβούνται την αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ.

Όπως διαπιστώνει η εν λόγω ανάλυση, «η Ελλάδα μπορεί να κρύβει έναν άσο στο μανίκι της, αν ακούσει την απαίτηση του λαού να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με την Ε.Ε.».

Το κράτος χρωστά περίπου 400 δις ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, σε ΔΝΤ και ΕΚΤ και σε άλλους πιστωτές. Σχεδόν 252 δις ευρώ από αυτά προέρχονται από επίσημους οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.ά.) που χρησιμοποίησαν το status τους για να αποφύγουν τις απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε περίπτωση, λοιπόν, που η χώρα φύγει από το ευρώ, αυτά τα χρήματα αυτόματα εξανεμίζονται από τις διεκδικήσεις των οργανισμών.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα μερικά δυνατά χαρτιά για να επαναδιαπραγματευθεί τη λιτότητα. Όλοι φοβούνται την ελληνική αποχώρηση από το ευρώ, γιατί θα χάσουν χρήματα και πολιτικά κεφάλαια» υποστηρίζει ο Τζον Γουίτακερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναφέρει το Bloomberg, έχουν «ρίξει» χρήματα στην Ελλάδα, η οποία τους χρωστά συνολικά 80 δις ευρώ, δεδομένου ότι χθες ακόμα 4,2 δις ευρώ μπήκαν στα ταμεία της χώρας από το EFSF.

Επιπλέον και η ΕΚΤ θα χάσει από μια αποχώρηση της Ελλάδας. Κατ’ αρχάς, αγόρασε κυβερνητικά ομόλογα 50 δις ευρώ, προκειμένου να μειώσει τις αποδόσεις και να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

Παράλληλα, το σύστημα Target2, δείχνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά στους εταίρους της 104 δις ευρώ. Συνεπώς, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ «θα πρέπει να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη επιπλέον κεφάλαια. Και αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο οικονομολόγος Ντάρεν Γουίλιαμς της AllianceBernstein Holding LP.

«Θα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα. Οπότε, ναι, οι Έλληνες έχουν κάποιο πλεονέκτημα».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, 10:40