Σε επτασέλιδη άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν υπογράφεται ωστόσο από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, γίνεται άμεση σύνδεση του ζητήματος της φοροδιαφυγής με πληθώρα πολιτικών παρεμβάσεων.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε να συλληφθεί η φοροδιαφυγή γιατί υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείωμα το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και παραδέχεται ότι «ελάχιστα πράγματα έγιναν τα τελευταία 30 έτη και έτσι κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όμως δεν πτοούμαστε! Από την 1η στιγμή στο ΥΠΟΙΚ εμείς θέσαμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τη θέσπιση στρατηγικών σχεδίων, τη συγκρότηση των αρμόδιων οργάνων, την ίδρυση ελεγκτικών κέντρων, την ενοποίηση των τμημάτων ελέγχου των ΔΟΥ και πολλά άλλα μέτρα».

Μέσα στο ίδιο σημείωμα υπάρχει δήλωση-βόμβα, η οποία παρατίθεται αυτολεξεί: «Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: “Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;”.

Οι άνθρωποι ρωτούν γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι “untouchables” στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο. Καθημερινά, λοιπόν, τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέχω, δηλαδή, την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια.

Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα: εισπράττονται πρόστιμα, δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα, κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, κόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο Δημόσιο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε και σημαντικά αποτελέσματα από τους νέους ελεγκτές».

Στο ίδιο σημείωμα, που είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, αναφέρεται το εξής: «Όταν ήρθα στο Υπουργείο βρήκα μια τραγική κατάσταση: αν πήγαινες σε μια ΔΟΥ, έβρισκες ελεγκτές στο ταμείο να δίνουν παράβολα ή στα γκισέ να εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες. Πώς να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή; Τι κάναμε εμείς:

– Στρατολογήσαμε μια στρατιά 4.000 ελεγκτών, μέσα από Εφοριακούς του Υπουργείου, οι οποίοι θα απασχολούνται πλέον αποκλειστικά με ελέγχους. Οι Εφοριακοί επιτέλους θα μπορούν να κάνουν την επιστημονική δουλειά που τους αρμόζει.

– Εξοπλίσαμε τους ελεγκτές με ειδικούς υπολογιστές και ειδικά συστήματα ελέγχου (το σύστημα ELENXIS), ώστε να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

– Τοποθετήσαμε επόπτες, ώστε ανά 15-20 ελεγκτές να υπάρχει ένας υπεύθυνος επιτήρησής τους, για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

– Κατανείμαμε τους ελεγκτές σε κάθε ΔΟΥ ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν να ελέγξουν. Πλέον δεν υπάρχουν “βισματικές” ΔΟΥ με 100 άτομα που “κάθονται” και “μη-βισματικές” ΔΟΥ με 20 άτομα που “πνίγονται”.

Αλλά δεν σταματούμε εκεί:

– Θέτουμε στόχους σε κάθε Εφορία, ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο. Όποιος δεν πετυχαίνει τους στόχους θα απομακρύνεται. Όποιος τους πετυχαίνει θα αμείβεται και θα εξελίσσεται, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

– Ετοιμάζουμε εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ελεγκτών.

– Εκδίδουμε Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ώστε να υπάρχουν πλέον ξεκάθαροι κανόνες και να γνωρίζει ο επιχειρηματίας πως πρέπει να είναι νόμιμος και να ξεχωρίζει ο ελεγκτής ποιος είναι παράνομος.

Με όλα τα παραπάνω μέτρα, καταπολεμούμε κάθε παθογένεια που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 30 έτη στις Εφορίες».

Με πληροφορίες από το BΗΜΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης