Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση ύψους 116,1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας (ΒΝΤ).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη θέρμανση και τις μεταφορές αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη Βουλγαρία. Σχεδόν το 90% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε σε υπερβολικά επίπεδα μικροσωματιδίων (PM10) το 2016, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την BNT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο LIFE IP CLEAN AIR συγκεντρώνει έξι μεγάλους δήμους, δημιουργώντας «δομές» για την εφαρμογή προγραμμάτων για την ποιότητα του αέρα, όπως απαιτείται από την ευρωπαϊκή οδηγία και την εθνική νομοθεσία των χωρών. Για παράδειγμα, το έργο θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των ρυπογόνων συστημάτων θέρμανσης για τα νοικοκυριά και θα αναπτύξει εθνικές συστάσεις για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Το LIFE IP CLEAN AIR θα αποτελέσει καταλύτη για την κινητοποίηση της κοινοτικών, διαρθρωτικών πόρων και εθνικών κονδυλίων, συνολικού ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ποιότητα του αέρα και στη βελτίωσή της στους Δήμους Σόφια, Μπουργκάς, Βέλικο Τάρνοβο, Μοντάνα, Ρούσε και Στάρα Ζαγόρα, όπου ζει το 1/3 του πληθυσμού της Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα υποστηρίξει επίσης έργα σε Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία,  Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία.

Τα χρήματα από το LIFE θα κινητοποιήσουν πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη ύψους άνω των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για 12 έργα μεγάλης κλίμακας για το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος σε δέκα κράτη-μέλη, προκειμένου να προχωρήσουν προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα 12 έργα που έχουν επιλεγεί έχουν συνολικό προϋπολογισμό 215,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 116,1 εκατ. συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ, καθώς τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν άλλες πηγές κοινοτικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, περιφερειακών και διαρθρωτικών ταμείων, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», των εθνικών κονδυλίων και των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης