Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 μηνών βυθίστηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των ζοφερών προβλέψεων της Federal Reserve για την αμερικανική οικονομία και των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση στην Κίνα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβη χθες στη διαπίστωση ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν ζοφερές, ακόμη και μετά τη νέα τονωτική «ένεση» ύψους 400 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fed, όπως άλλωστε αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης σε μία προσπάθεια να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, καθιστώντας φθηνότερες τις πιστώσεις και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τις δαπάνες.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής επεσήμαναν ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία που καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη εξασθένηση της αγοράς απασχόλησης, κάτι που αποθάρρυνε ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφεται μεγάλη πτώση από το πρωί, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να υποχωρεί λίγα λεπτά μετά τις 14:00 κατά 4,4% στις 877,55 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 4,8% στις 5.035,43 μονάδες, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 4,5% στις 5.192,02 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 4,9% στις 2.790,71 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα αμερικανικά futures, υποδηλώνοντας πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, ενώ το δολάριο ενισχυόταν νωρίτερα σε υψηλό επταμήνου έναντι μιας σειράς νομισμάτων.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης