Εναλλακτικούς τρόπους ενεργειακής κάλυψης εξετάζει η Βρετανία για τα επόμενα χρόνια, εν μέσω των ανησυχιών που προκύπτουν από τη σφράγιση των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Έτσι, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τα ηφαίστεια της Ισλανδίας είναι πιθανό να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Βρετανία, μέσω καλωδίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων. Για τον σκοπό αυτό, τον ερχόμενο μήνα, ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας αναμένεται να μεταβεί στο Ρέικιαβικ για συνομιλίες, με στόχο τη σύνδεση της χώρας του με τους ισλανδικούς γεωθερμικούς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με την ισλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ πρόθυμη» να συνάψει μια συμφωνία, παραδέχθηκε μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian» ο υπουργός Τσαρλς Χέντρι, ο οποίος έχει ήδη συναντήσει τον επικεφαλής του ισλανδικού εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το Χέντρι, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρυχίων διασυνδέσεων, οι οποίες από την προσεχή δεκαετία θα συνδέουν τη χώρα με ένα ευρωπαϊκό υπερδίκτυο που θα συνδυάζει την αιολική και κυματική ενέργεια του Βορρά με την ηλιακή της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η χώρα του θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εισαγόμενη ενέργεια. Οι διασυνδέσεις, πρόσθεσε, θα αποτελούν «ένα απόλυτα καθοριστικό κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας και της ενέργειας χαμηλού άνθρακα».

Η Βρετανία έχει ήδη πρόσβαση σε δύο διεθνείς διασυνδέσεις – σε Γαλλία και Ολλανδία- ενώ ακόμη εννέα κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν. Όταν ολοκληρωθούν, θα καλύπτουν το ένα τρίτο των βρετανικών ενεργειακών αναγκών. Ένα καλώδιο μεταξύ Βρετανίας και Ισλανδίας θα ήταν το μακρύτερο στον κόσμο, φθάνοντας σε μήκος τα 1.500 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «ηφαιστειακή ενέργεια», που είναι στην πραγματικότητα γεωθερμική ενέργεια, εξάγεται από τη θερμότητα που βρίσκεται αποθηκευμένη στον πυρήνα της Γης και η οποία υπάρχει σε αφθονία στην Ισλανδία και σε άλλες περιοχές, κοντά στα όρια τεκτονικών πλακών. Οι Ισλανδοί διαθέτουν πέντε γεωθερμικά εργοστάσια, τα οποία παρέχουν το ένα πέμπτο της ενέργειας που χρειάζεται η χώρα και το 85% της θέρμανσης και του ζεστού νερού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης