Στην «αξιοσημείωτη πορεία» των χρηματοπιστωτικών αγορών της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας κατά το α’ τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με τις αγορές των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω ανόδου, αναφέρεται δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Όπως επισημαίνεται, το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου είναι εντυπωσιακό: σύμφωνα με τη FactSet, ενώ οι πορτογαλικές, οι ελληνικές και οι ιταλικές μετοχές αύξησαν τις τιμές τους άνω του 14% το α’ τρίμηνο του 2014, οι γερμανικές μετοχές δεν παρουσίασαν άνοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays, τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν κέρδη της τάξεως του 24%, τα πορτογαλικά ομόλογα 11% και τα ισπανικά ομόλογα 6%.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι το β’ τρίμηνο του 2014 μπορεί να αποδειχθεί εξίσου θετικό για την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, με μεγάλη ενδεχομένως ζήτηση και η Πορτογαλία βαδίζει προς την έξοδο από το δανειακό της πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης