Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, αναφέρει ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είπε το τελικό «ναι» για να συμβάλει στη μείωση του χρέους της Ελλάδας και να διευκολύνει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές που είναι σε γνώση των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών (PSI).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ δεν θα έχει ζημία, αλλά δεν είναι σαφές αν η ανταλλαγή των ομολόγων της θα γίνει στην τιμή που τα αγόρασε ή αν η ΕΚΤ θα επιδιώξει και ένα κέρδος (σ.σ.: ανταλλάσσοντας τα ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη μεν της ονομαστικής, αλλά υψηλότερη από αυτή που τα αγόρασε), προσθέτει το δημοσίευμα.
Με την προσφορά των ομολόγων από την ΕΚΤ, το χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί έως 11 δισ. ευρώ, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Η ΕΚΤ θα ανταλλάξει τα ομόλογά της με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο δεν θα τα κρατήσει στον ισολογισμό του, αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ΕΤΧΣ για τα ομόλογα με βάση την τιμή που αυτό τα αγόρασε από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σημειώνει η Wall Street Journal, η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχουν στη μείωση του ελληνικού χρέους και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης