Τα 17 κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με discount που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, μην κατονομάζοντας τις πηγές της.

Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα πεισθεί το ΔΝΤ να συναινέσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που χρειάζεται «απεγνωσμένα» η Ελλάδα, ώστε να παραμείνει το μνημόνιο «εντός τροχιάς» μεσοπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πηγές, θέλουν η πρόταση αυτή να προωθείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ όπως αναφέρουν δεν πέφτει πρώτη φορά στο τραπέζι, αφού είχε τεθεί προς συζήτηση και στα μέσα του 2011, χωρίς ωστόσο να τύχει της δέουσας αποδοχής.

«Περιλαμβάνει μια εθελοντική διαδικασία. Η λογική είναι πως εάν αυτοί οι ομολογιούχοι δεν θέλουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν σε ένα premium και η Ελλάδα θα απομειώσει το υπόλοιπο (της ονομαστικής αξίας)», εξήγησε ο ένας από τους δύο αξιωματούχος.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης