Χαλαρώνουν τα capital controls

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016, 10:45
Χαλαρώνουν τα capital controls
Έτοιμο να ανακοινώσει νέο γύρο «χαλάρωσης» των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Η εξαίρεση των περιορισμών για τις νέες καταθέσεις έχει τεθεί επί τάπητος στο Υπουργείο Οικονομικών​
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα capital controls θα αφορούν την εξαίρεση των νέων καταθέσεων από το ισχύον πλαίσιο, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες -εξέλιξη που θα ενίσχυε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία παραμένει και η ρευστότητα στην αγορά είναι περιορισμένη. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», η εξαίρεση των περιορισμών για τις νέες καταθέσεις έχει τεθεί επί τάπητος στο Υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η σκέψη αυτή να γίνει πράξη από τη στιγμή που και η Κομισιόν δεν δείχνει να έχει αντιρρήσεις επί του θέματος.

Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.


Καμία αλλαγή στις «παλιές» καταθέσεις

Σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται ότι η απελευθέρωση δεν θα αφορά νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα «Αυγή». Ο επικεφαλής της ΤτΕ ανέφερε ότι το νέο χρήμα θα εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα «χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού που υπάρχει εδώ και έναν χρόνο». Σε πρόσφατη έκθεσή της η ΤτΕ υπολόγισε το κόστος των« capital controls» στα 80 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016, 10:59