«Χάλκινο μετάλλιο» η Ελλάδα στις επενδύσεις στη Βουλγαρία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 12:22
«Χάλκινο μετάλλιο» η Ελλάδα στις επενδύσεις στη Βουλγαρία
Έντονη παραμένει η επενδυτική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών, που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2008 της στατιστικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας, το ύψος των ελληνικών άμεσων επενδύσεων ανήλθε στα 392,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση πλέον του ημίσεος σε σχέση με το 2007 (801,1 εκατ. ευρώ), το δε σύνολο των ελληνικών άμεσων επενδύσεων, σε αξία, που καλύπτει την χρονική περίοδο 1996 – 2008, διαμορφώθηκε στα 2.856,2 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.

Παρά την ανωτέρω μείωση, η Ελλάδα διατήρησε και το 2008 την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία (μετά την Αυστρία και την Ολλανδία) συμμετέχοντας με ποσοστό 8,6% στις συνολικές ΑΞΕ στη χώρα.

Η Βουλγαρία αποτέλεσε από έναν από τους πρώτους επενδυτικούς στόχους και προορισμούς, αρχικά, μικρομεσαίων και, στη συνέχεια μεγάλων αλλά και πολυεθνικών ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων η σταδιακή ανάπτυξη και επέκταση στην εγχώρια αγορά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία οικονομικής ανόρθωσης της χώρας ενώ, παράλληλα, επέφερε πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στη ελληνική οικονομία: δυναμική ώθηση στις εξαγωγές, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, συμβολή στην ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα εκροής επενδυτικών κεφαλαίων.

Η σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Βουλγαρία αποτυπώνεται: 1) στο ύψος των ελληνικών ΑΞΕ που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, 2) στη δημιουργία περισσότερων από 100 χιλ. θέσεων εργασίας, 3) στη σημαντική τεχνική βοήθεια προς τη Βουλγαρία, και 4) στα έσοδα από τον τουρισμό (η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση, μετά την Ρουμανία, με 844 χιλ. τουρίστες το 2008), καθώς και από τα εμβάσματα των Βουλγάρων εργαζόμενων στην Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 12:22