Χαμένοι στη μετάφραση με τον χρησμό Ντράγκι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, 08:21
Χαμένοι στη μετάφραση με τον χρησμό Ντράγκι
Να ερμηνεύσουν προσπαθούν από το βράδυ της Πέμπτης την απάντηση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα και 4ο μνημόνιο. Η αντιπολίτευση στην Αθήνα θεωρεί πως ο χρησμός Ντράγκι συνιστά μια προειδοποίηση ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσουν να είναι σοβαρά και μετά τον Αύγουστο του 2018. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ερμηνεύει τον κεντρικό τραπεζίτη πως στηρίζει την ελληνική οικονομία λέγοντας εξαρχής πως η χώρα δεν θα είναι μόνη της και ακάλυπτη μετά την έξοδό της από το 3ο μνημόνιο.

Τι είπε ακριβώς ο Ντράγκι

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της «Deutsche Welle» αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί.

Αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, θα το αποφασίσουν αυτοί, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων και από το πώς προσλαμβάνουν οι αγορές τις πολιτικές αυτές.

Όσον αφορά στην υπόθεση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία επίσης ρωτήθηκε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει.
  
Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η ΕΚΤ

Tα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί.Τόνισε, επίσης, πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε πως αν οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι

Παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,2%. Το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3%, υψηλότερα από το 1,8% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,4% το 2018, στο 1,5% το 2019 και στο 2020 το 2017.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων.

Επίσης, το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο, εάν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%).

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων, εάν το κλίμα επιδεινωθεί.

Επιφυλάξεις

Στην ελληνική πλευρά, άπαντες συμφωνούν -έστω στις ιδιωτικές συζητήσεις- ότι το υπ’ αριθμόν ένα στοίχημα του 2018, για να βγουν όλοι οι στόχοι, είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, κοινώς η επέκταση του ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4- 2,5%. Η πρόβλεψη αυτή, την οποία σημειωτέον συμμερίζονται και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον, έχει χαρακτηριστεί από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές ως λίαν αισιόδοξη, καθώς προϋποθέτει μια λελογισμένη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία όμως δεν «κουμπώνει» με τη συνέχιση της λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όπως επίσης μια τερατώδη αύξηση των επενδύσεων έως και 12%, η οποία δεν «κολλάει» με τίποτα με το προφίλ της οικονομίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, 08:35