Χαράτσι και το 2013 - Απολύσεις το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 08:53


Χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013 ζητεί η τρόικα, προτρέποντας το οικονομικό επιτελείο να μη ρισκάρει την είσπραξη φόρων 3 δισ. ευρώ με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων από φέτος. Αν περάσει η γραμμή της τρόικας, οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, μόλις ολοκληρώσουν την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τον προσεχή Μάιο, θα αρχίσουν να πληρώνουν από το καλοκαίρι το χαράτσι για το 2013 και από τις αρχές του 2014 θα έρθει η νέα κεραμίδα του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ επέμειναν στην ανάγκη να διατηρηθεί και το 2013 το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το χαράτσι μέσω ΔΕΗ έχει αποδώσει, από το 2011 όταν καθιερώθηκε έως σήμερα, ετήσια έσοδα της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από τον ενιαίο φόρο θεωρείται από την τρόικα επισφαλής ως προς την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων, καθώς σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα βεβαιωνόταν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ειδοποιητήρια πληρωμής θα ήταν αντίστοιχα αυτών του ΦΑΠ ή του φόρου εισοδήματος, όπου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων αυξάνονται δραματικά μήνα με τον μήνα.

Η τρόικα φέρεται να εκτιμά ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ακόμα έτοιμο να καθιερώσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», για τρεις λόγους:

• απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή του νέου φόρου είναι να υπάρξει επικαιροποίηση του αρχείου Ε9 με τα αγροτεμάχια, ωστόσο η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμα
• υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών - το πόρισμα για την προσέγγιση αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 28 Φεβρουαρίου θα παραδοθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ εν συνεχεία πρέπει αφενός να εξομοιωθούν αντικειμενικές και αγοραίες τιμές, και αφετέρου να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα
• ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Παρότι η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου τουλάχιστον 50.000 ευρώ, συντελεστές φόρου και κλιμάκια δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα.

Ο γρίφος που καλείται να λύσει, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των λογαριασμών της ΔΕΗ ως μηχανισμού είσπραξης, καθώς έχουν μεσολαβήσει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματική αυτήν τη διαδικασία είσπραξης φόρων. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Πάντως, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λένε ομόφωνα «όχι» στην παράταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τονίζουν ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ενιαίο τέλος ακινήτων.

Παράταση στις απολύσεις για το 2014

Απολύσεις στο Δημόσιο με ορίζοντα το 2014 βλέπει τώρα η κυβέρνηση μετά την κατάθεση στην τρόικα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου, το οποίο περιγράφει βήμα βήμα τις ενέργειες που θα ακολουθήσει κατά το τρέχον έτος για τη διοικητική αναδιάρθρωση και τη διαχείριση του προσωπικού.

Καλή βάση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων φέρεται να χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής της τρόικας το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο, δίνοντας ουσιαστικά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο ομαλές και αξιολογικές διαδικασίες στην επιλογή όσων θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που θα έχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Κρίσιμο ορόσημο είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας - κινητικότητας που προτάσσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει τελικώς το 2014. Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές ενδιάμεσες ημερομηνίες-σταθμοί, κατά τις οποίες θα ελέγχεται από την τρόικα η εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου - εκκρεμούν ακόμη πέντε υπουργεία.

Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τον Απρίλιο να προωθηθεί ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάζονται ήδη 700 φορείς, στους οποίους απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.

Το επόμενο ραντεβού με την τρόικα θα είναι τον Ιούνιο, με την έναρξη αξιολόγησης του συνόλου των φορέων που βρίσκονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, στη βάση του μοντέλου που θα προκύψει από την πιλοτική διαδικασία, η οποία έχει ξεκινήσει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και σε ορισμένους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση - μεταξύ άλλων - σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ακόμη και πανεπιστήμια και να προχωρήσει η κατάργηση θέσεων.

Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από κύκλους του υπουργείου ιδιαίτερα καθοριστική, καθώς από τους φορείς αυτούς εκτιμάται πως θα προκύψει η συντριπτική πλειονότητα υπαλλήλων που θα έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης από το Δημόσιο.

Στη φάση αυτή θα επιχειρηθεί να βρεθούν οι κατάλληλοι και ικανοί υπάλληλοι που θα μετακινηθούν για την κάλυψη αναγκών σε άλλους φορείς, ενώ οι υπόλοιποι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και σταδιακά, μετά τη συμπλήρωση 12μήνου, θα αποχωρούν. Από το σημείο αυτό και μετά, όπως αναφέρεται, θα μπορούν να υπάρξουν και δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για τις αποχωρήσεις σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η υποχρέωση περί υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων εντός του έτους, αλλά όχι και κατ' ανάγκη απόλυσης κάποιων. Παράλληλα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα «τρέξει» και ένα πρόγραμμα εθελούσιων συνταξιοδοτήσεων, με την παροχή ορισμένων κινήτρων για όσους βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών.

Μεταξύ των επιχειρημάτων προς την τρόικα για την ανάγκη μετάθεσης των όποιων απολύσεων το επόμενο έτος το υπουργείο έθεσε πάντως και την ανάγκη νομικής διασφάλισης των όποιων μέτρων, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του παρελθόντος, υπάλληλοι που απομακρύνονται από τη θέση τους να επιστρέφουν τελικά έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι την Τετάρτη το ραντεβού Σαμαρά με την τρόικα


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Επομένως, το ραντεβού του με τους επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως την Τετάρτη.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 09:21