Επικριτικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι άλλοι πολιτικοί για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρώπης το 2013 εμφανίζεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να δείχνει αλληλεγγύη. «Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη, όπως την εποχή της δικτατορίας» υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής (Δυτικής τότε ακόμα) Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, ενώ θεωρεί ότι η ευρωκρίση δεν έχει περάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατώτερες των περιστάσεων»

Παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ευρωκρίσης, ο Χ. Σμιτ θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί», κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει».

Ο πρώην καγκελάριος από τη μια επαινεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν τη χρονιά που πέρασε κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν όμως χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει, αλλά δεν είναι σίγουρο» αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλληλεγγύη όπως στην εποχή της δικτατορίας»

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι από την Ε.Ε. απουσιάζει μια πραγματική ηγεσία και προσωπικότητες όπως ο Churchill ή ο de Gaulles, ο Jacques Delor ή ο Raymond Barre. «Για αυτόν τον λόγο αναδείχθηκαν οι τράπεζες επενδύσεων και οι πληρωμένοι απ’ αυτές οίκοι αξιολόγησης ως κύριοι της διεθνούς πολιτικής» σημειώνει, ενώ ταυτόχρονα επικρίνει τον ρόλο των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών.
Παράλληλα, διατείνεται ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει πολύ σ’ ό,τι αφορά στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, κάτι που πολλοί ζητούν, διότι, όπως επισημαίνει, «εάν η Ε.Ε. δε λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη για αυτό στη Γερμανία».

«Μεταξύ των Ευρωπαίων», καταλήγει ο Χέλμουτ Σμιτ, «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και είκοσι χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα, η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε».

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης»

Στον αντίποδα του Χέλμουτ Σμιτ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένει αποκλιμάκωση της ευρωκρίσης . Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Bild» ο Σόιμπλε δίνει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το 2013, δηλώνοντας ότι «τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας». Ο υπουργός Οικονομικών δίνει έμφαση στο ότι χώρες σε κρίση αντελήφθησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

«Χώρες όπως η Ελλάδα έχουν καταλάβει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να ζητεί από τους εταίρους περισσότερα από όσα εκείνοι αντέχουν οικονομικά και γι’ αυτό προωθεί τις μεταρρυθμίσεις» προσθέτει.
Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη γαλλική οικονομία. «Η Γαλλία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, ξέρει ότι πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, για να κρατήσει την ανταγωνιστικότητά της» δηλώνει.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Χανς Χάινριχ Νρτίφτμαν, σε συνέντευξη στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και σε ερώτηση αν μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει.

«Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν σε αυτό. Η ζημιά στην ευρωπαϊκή ιδέα από τυχόν έξοδό της θα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κανείς πια από τους αξιωματούχους δεν κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο εξόδου. Βέβαια, την τελική απόφαση θα πάρει η Αθήνα» δηλώνει.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης