Η τιμή της ηλιακής ενέργειας στη Χιλή σημείωσε ιστορικό χαμηλό στα 29,10 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σε διαγωνισμό ανάθεσης έργων ενέργειας την περασμένη εβδομάδα.

Η ισπανική εταιρεία Solarpack Corp Tecnologica κέρδισε τη σύμβαση, σηματοδοτώντας ρεκόρ χαμηλής τιμής για την ηλιακή ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η τιμή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ίδια δημοπρασία ήταν σχεδόν διπλάσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα χαμηλή τιμή στη Χιλή έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε στο Ντουμπάι το Μάιο του τρέχοντος έτους, όπου η τιμή της ηλιακής ενέργειας επίσης σημειώνει σταθερή πτώση εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόοδος στην τεχνολογία των ηλιακών πάνελ έχει μειώσει δραματικά το κόστος παραγωγής, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερες τιμές σε όλη τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ισπανικής εταιρείας, Ινίγο Μάλο ντε Μολίνα, η τιμή της δημοπρασίας της Χιλής αποτελεί τη χαμηλότερη για κάθε είδους ηλεκτρική ενέργεια, και δείχνει την εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η τεχνολογία ηλιακής ενέργειας έχει εξελιχθεί και απέδειξε ότι είναι ανταγωνιστική», δήλωσε στο Bloomberg. «Οι τιμές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η ηλιακή ενέργεια στη Χιλή είναι τώρα η φθηνότερη στην αγορά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από την κατακόρυφη πτώση του κόστους του εξοπλισμού, οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγήθηκαν σε ιστορικά χαμηλές προσφορές, λόγω της προοπτικής του συγκεκριμένου ηλιακού πάρκου στη Χιλή. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει νέες υποδομές για τη σύνδεση του πάρκου στο εθνικό δίκτυο, το οποίο αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα παραγκωνίσουν τα ορυκτά καύσιμα.

Στον ίδιο διαγωνισμό την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν πολλές σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, με τις αναδόχους εταιρείες να δεσμεύονται για 12.430 ώρες νέες γιγαβατώρες ετησίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο των απαιτήσεων του δικτύου της χώρας. Κατά μέσο όρο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με ένα παρόμοιο διαγωνισμό το περασμένο έτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενεργειακή βιομηχανία της Χιλής είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης