Επιτάχυνση παρατηρήθηκε στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας (TRY) έναντι του δολαρίου και του ευρώ, οδηγώντας την Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας να προχωρήσει στην πρώτη «άμεση» παρέμβασή της στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης το τουρκικό νόμισμα πέρασε το λεγόμενο «ψυχολογικό όριο» των 2,29 λιρών έναντι του δολαρίου και των 3,11 λιρών έναντι του ευρώ. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε άρδην μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας, με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,2709 έναντι του δολαρίου και στο 1 προς 3,0998 έναντι του ευρώ στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.
 
Ως σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προτιμούσε να παρεμβαίνει, προχωρώντας σε ενέσεις ρευστότητας με πωλήσεις συναλλαγματικών της διαθεσίμων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ανά ημέρα, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάσχεση της πτώσης του εθνικού νομίσματος, το οποίο πλήττεται από το πρόσφατο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 που η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη απευθείας στις αγορές και απαίτησε από τις τράπεζες να πωλήσουν (ξένα) νομίσματα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντενίζ Τσιτσέκ, οικονομολόγος της «Finansbank».

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχανε σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι 0,56% και υποχωρούσε στις 66,987,31 μονάδες, ενώ παρά τις προσδοκίες των αγορών η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης