Καλοί είναι οι οιωνοί για ένα θετικό β’ εξάμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις στο πρώτο μισό της χρονιάς και τα αισιόδοξα μηνύματα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2014. 

To Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,76%, με το τζίρο, όμως, να διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 843,83 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 45,857 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά 0,03%.

​Σε αυτό το κλίμα ευφορίας συμβάλλει και γεγονός ότι οι διαθέσεις των funds είναι – αυτή την περίοδο- αρκετά ανεβασμένες σε ό,τι αφορά στα ελληνικά assets
Σε αυτό το κλίμα ευφορίας για ένα θετικό β’ εξάμηνο έχει συμβάλλει και γεγονός ότι οι διαθέσεις των funds είναι – αυτή την περίοδο- αρκετά ανεβασμένες σε ό,τι αφορά στα ελληνικά assets. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φαίνεται ότι προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες και μετά τη συμφωνία του Eurogroup είναι ήρεμοι ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι «θερμό» για την ελληνική οικονομία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς ενώ πλέον αναμένονται νέοι καταλύτες που θα πυροδοτήσουν την επόμενη ανοδική κίνηση. 

Ανάμεσα σε αυτούς, συγκαταλέγεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 21 Ιουλίου ακολουθούμενη από την αντίστοιχη αξιολόγηση της Fitch τον Αύγουστο. 

Φυσικά, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Τι λένε οι ξένοι οίκοι 

Η διάχυτη αυτή αισιοδοξία ενισχύεται και από τα «μηνύματα» των ξένων οίκων. Η Fitch αναβάθμισε σε «CCC» από «F» τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών ενώ παράλληλα η Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, την πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και την αξιολόγηση καλυμμένων με στεγαστικά ομολογιακών δανείων των ελληνικών τραπεζών. 

Παρόλα αυτά, οι ξένοι οίκοι φαίνονται συγκρατημένοι όσον αφορά στην ελληνική έξοδο στις αγορές. 

Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και έτσι αρκετοί επενδυτές μένουν στο περιθώριο. 

​«Παραμένουμε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές»«Παραμένουμε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές» ανέφερε πριν από μερικές ημέρες η ABN Amro, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει διευθετηθεί το κρίσιμο ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Αυτό, όπως αναφέρει, είναι ένα ζήτημα που επισημαίνεται και από πλευράς της Κομισιόν. 

«Χωρίς καμία βοήθεια από τo QE ή τον ESM τότε στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το Eurogroup πιθανώς να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά πιθανώς να είναι αργά για μια καθαρή έξοδο ή ακόμη και για ένα ελαφρύ, προληπτικό πρόγραμμα. Οπότε η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, με πλήρεις προϋποθέσεις» έλεγε προ ημερών ο Φάμπιο Μπαλντόνι της HSBC, όπως έγραφαν οι Financial Times. 

H Citigroup, πάλι, τόνιζε ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσεις θα καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της χώρας μέχρι και την άνοιξη του 2018. 

Χαρακτήριζε μάλιστα «μάλλον απίθανη» την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης