Με ράλι των τραπεζικών τίτλων ολοκληρώθηκε η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα. Ο δείκτης του κλάδου κατέγραψε κέρδη 14,66% στο σύνολο της εβδομάδας. Παράλληλα, συμπλήρωσε 7 διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 19,17%.

Ο κλάδος ευνοήθηκε από μία σειρά ευνοϊκών γεγονότων που μείωσαν το ρίσκο της χώρας (countryrisk). Κορυφαίο εξ αυτών, είναι η οριστική διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, ενώ κατευνάστηκαν και οι όποιες ανησυχίες για την εκταμίευση της μεγαλύτερης δόσης (ύψους 31,5 δις ευρώ) που δρομολογήθηκε ήδη.
Επίσης, το ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών τόνωσε και η συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής. Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην εξέλιξη αυτή, στην εγχώρια ανέβηκε ο πήχης των προσδοκιών για τη δημιουργία νέων ισχυρών πιστωτικών ομίλων που φθάνουν και σε «διευρωπαϊκούς» γάμους.
Για το γενικό δείκτη που ανανέωσε τα υψηλά 13 μηνών τα εβδομαδιαία κέρδη ανήλθαν σε ποσοστό 5,55%.
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η αγορά δεν απώλεσε την ανοδική της δυναμική, καθώς η διάθεση για κατοχύρωση κερδών αντισταθμιζόταν από την ανανέωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάθε φορά που οι δείκτες περνούσαν σε αρνητικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης τείνει να διπλασιάσει την αξία του από τα μακροχρόνια χαμηλά της 5ης Ιουνίου (471,35 μονάδες) και διατήρησε έως τώρα άθικτο το ανοδικό τουmomentum, οι επαγγελματίες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διόρθωσης, κάτι που υπαγορεύει και η τεχνική ανάλυση.

Ήδη, στα μέσα της εβδομάδας, δημοσιεύθηκε τεχνική ανάλυση της UBS που θεωρεί πως στα παρόντα επίπεδα τιμών είναι πιθανόν να σχηματισθεί αντίσταση. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η προοπτική του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι θετική και τα επίπεδα των 1.100 – 1.200 μονάδων είναι προσεγγίσιμα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Περισσότερο λεπτομερής, είναι η τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας, όπου αναφέρεται ότι οι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες ξαναβρέθηκαν σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, μολονότι ο γενικός δείκτης διατηρεί την ανοδική του τροχιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εμπορικής, το προηγούμενο πενθήμερο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας την αντίσταση των 850 μονάδων. Η προαναφερόμενη κίνηση αυτή απετέλεσε βραχυπρόθεσμα θετική έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη την σημαντικότητα της ευρείας περιοχής αντίστασης των 850 μονάδες.

Η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη κλιμακώθηκε την Πέμπτη στο υψηλό 13 μηνών, στις 881,71 μονάδες.

Οι πλησιέστερες αντιστάσεις τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα στις 885-890 μονάδες (ευθεία που ενώνει τις κορυφές του Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012), καθώς και στις 930 μονάδες.

Οι πλησιέστερες στηρίξεις εμφανίζονται στις 830 μονάδες (διατήρησή της θα είναι ένδειξη δυναμικής), 798 μονάδες (κρίσιμη καθώς ενδεχόμενη διάσπασή της θα ακυρώσει τον ισχύοντα ανοδικό βηματισμό του τελευταίου διμήνου) και 775 μονάδες, αναφέρει η Εμπορική.

Μεσοπρόθεσμα, αν οριστικοποιηθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η παραμονή του δείκτη υψηλότερα της περιοχής των 850 μονάδεες, θα είναι ισχυρή ένδειξη μεταστροφής της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης και θα «ανανεωθεί» το ανοδικό σήμα που δόθηκε με την υπέρβαση των 650 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες προσέγγισης της επόμενης αξιόλογης ζώνης αντίστασης των 1.015-1.035 μονάδες.

Σε ενδεχόμενη διάσπαση των βραχυχρόνιων στηρίξεων, οι πλέον κομβικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις εντοπίζονται στις 735 μονάδες (ασθενής) και 650 μονάδες (ισχυρή).

Διαβάστε επίσης Κόντρα στα διεθνή, με νέα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης