Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τη βαθιά κρίση που πέρασε η χώρα και που το πλήγωσε πάρα πολύ, ανέκτησε τις δυνάμεις του και είναι τώρα έτοιμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την ανάπτυξη, καθώς και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, όπως τόνισε σε ομιλία του στο ελληνοτουρκικό φόρουμ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς.

«Η εξωστρέφεια της οικονομίας θα αποτελεί, εφεξής, σημαντικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πορείας που ήδη ξεκίνησε στη χώρα. Η ανάκτηση των δυνάμεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τον πιο ανεξάρτητο τρόπο από τα stress tests που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με τα οποία καμία από τις ελληνικές τράπεζες, που εποπτεύονται από την ΕΚΤ, δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια» ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ελληνικές τράπεζες, μέσα από συγχωνεύσεις, σημαντικές μειώσεις λειτουργικού κόστους, δύο ανακεφαλαιοποιήσεις καθώς και από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν, διαθέτουν αυτήν τη στιγμή μια πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η οποία σε όρους βασικών κεφαλαίων CET1 φτάνει το 15,7%, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, με βάση το βασικό δυναμικό σενάριο του stress test της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν το 2016 πλεόνασμα κεφαλαίων 11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε βασικό δείκτη κεφαλαίων (CET1) 13%, όταν το απαιτούμενο είναι 8%» υποστήριξε και προσέθεσε ότι «στον τομέα της ρευστότητας, οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί μετά τη σημαντική αύξηση που είχαν από τα μέσα του 2012 και το 2013, ενώ έχει υπάρξει πλήρης απαγκίστρωση από τον ELA και η έκθεση στο Ευρωσύστημα μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ από τα 118 δισ.που ήταν το 2012».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, η ρευστότητα έχει ενισχυθεί από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίων καθώς και από την πρόσβαση που ανέκτησαν οι τράπεζες στη διεθνή αγορά ομολόγων, ενώ η κερδοφορία επιστρέφει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω μειώσεων του λειτουργικού κόστους, του κόστους του ρίσκου και του κόστους των καταθέσεων, και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε ήδη από την περασμένη άνοιξη θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών μέσω αύξησης των χορηγήσεων δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης