Η απόφαση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζάνετ Γέλεν να μην προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες των αποταμιευτών και των χρηματαγορών, συνεχίζει να απασχολεί τους οικονομολόγους, κυρίως μάλιστα όταν εμμέσως ανακοινώνονται αυξήσεις που στη συνέχεια δεν γίνονται.

Ωστόσο ο Κλέμενς Φιστ, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) και επιστημονικός συνεργάτης του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) δείχνει κατανόηση για την απόφασή της. Προσθέτει ωστόσο ότι η FED δεν μπορεί να εξαγγέλλει εμμέσως αυξήσεις και μετά να τις αναβάλλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά»

«Νομίζω ότι από την οπτική της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια» υποστηρίζει ο Κλέμενς Φιστ. «Η κατάσταση είναι καλή. Τώρα όμως καταγράφονται αναταράξεις στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, τις οποίες προκάλεσε τους τελευταίους μήνες η φυγή κεφαλαίων, κι έτσι η FED δεν ήθελε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Διότι η υποτίμηση του δολαρίου την οποία επιφέρει αυτή η φυγή οδηγεί ήδη στη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών και η αμερικανική οικονομία δεν έχει συμφέρον από αναταραχές στα χρηματιστήρια και στις αγορές. Από την άλλη, το ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι τόσο χαμηλό, που μπορεί κανείς να πει “ας περιμένουμε λίγο ακόμη”.»

Ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι το φτηνό χρήμα επιβαρύνει τους αποταμιευτές, αρνείται όμως να επιρρίψει ευθύνες αποκλειστικά στη νομισματική πολιτική. Και παραπέμπει στην κατάσταση στην Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη της οικονομίας τρέχει με πιο αργό ρυθμό, με λιγότερες επενδύσεις και κατά συνέπεια λιγότερες αιτήσεις για παροχή δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλημα για τους αποταμιευτές

«Όταν η ζήτηση είναι περιορισμένη πρέπει να κρατηθεί χαμηλά και η προσφορά» υποστηρίζει ο Κλέμενς Φιστ. «Για τους αποταμιευτές θα αλλάξει η κατάσταση όταν πάρουν μπρος οι επενδύσεις και αυξηθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για παροχή δανείων.»

Σε κάθε περίπτωση, ο οικονομολόγος είναι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα η επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν δεν θα αποφύγει την αύξηση των βασικών επιτοκίων. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει» λέει στη Γερμανική Ραδιοφωνία. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό στο απόγειο της κρίσης. Από 10% μειώθηκε στο 5%. Για την ώρα η χαμηλή τιμή πετρελαίου κρατά και τον πληθωρισμό χαμηλά. Αλλά του χρόνου θα χαθεί αυτή η επενέργεια κι έτσι πιστεύω ότι η ύφεση θα αυξηθεί. Υπό αυτήν την οπτική γωνία η FED δεν θα μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να αυξήσει τα βασικά επιτόκια.»

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης