Αύξηση κατά 44% σημείωσαν για το 2010 οι πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ, την ώρα που οι ζημιογόνες επιχειρήσεις φτάνουν, πλέον, το 55% έναντι του 45% των κερδοφόρων.

Στην έκθεση αναφέρονται, επίσης, τα εξής στοιχεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η πτώση τζίρου αγγίζει για πρώτη φορά και τα τρόφιμα και φτάνει στο10 %.
  • Στα έπιπλα και τα ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15%
  • Στα φάρμακα-καλλυντικά καταγράφεται μείωση της τάξης του 17 %
  • Στην ένδυση-υπόδηση η πτώση φτάνει το 40 %.
  • Η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί κατά 30 – 40 % ενώ έχει αυξηθεί κατά 60 – 80 % το ποσοστό των απορρίψεων.

Παράλληλα μια στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15 % όταν η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται, ήδη, από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας.

Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι 15 %.

«Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει» ήταν το σχόλιο του κ. Κορκίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης