Kατά περίπου 30% αυξημένος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, θα είναι στο τέλος Φεβρουαρίου ο αριθμός των κατόχων πιστωτικών καρτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση στην αγορά των πιστωτικών καρτών, «το γεγονός έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και τις τράπεζες δεδομένου ότι αυξημένο, κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, είναι και το συνολικό ποσό της οφειλής μέσω πιστωτικών καρτών, έστω και αν η καθυστέρηση είναι αυτή του ενός μηνός».
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στις αρχές Φεβρουαρίου τα συνολικά υπόλοιπα μόνο από τις πιστωτικές κάρτες πλησίασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο το σύνολο των δανείων καταναλωτικής πίστης υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ.
Με συντηρητικές πάντως εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι από το σύνολο των δανείων της καταναλωτικής πίστης σε καθυστέρηση βρίσκονται περί τα 2,6 δισ. ευρώ.
Οι αυξημένες επισφάλειες που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών καρτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 7%, οδηγεί τις τράπεζες στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, τους τελευταίους μήνες οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών στις πιστωτικές κάρτες κινούνται ανοδικά και διαμορφώνονται ήδη στο 7% με 7,5%. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται το φαινόμενο, ενήμερες οφειλές να βγαίνουν σε καθυστέρηση, αρχικά λίγων ημερών, στη συνέχεια πάνε στις 30 μέρες και καταλήγουν στο τρίμηνο.
Παράλληλα, οι τράπεζες κάθε τρίμηνο προχωρούν σε διαγραφές των καθυστερούμενων οφειλών για να κρατούν τα ποσοστά καθυστερήσεων σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούν και να εξωραΐζουν όσο γίνεται την εικόνα των αποτελεσμάτων τους.
Βλέποντας να διαμορφώνεται η παραπάνω κατάσταση στην αγορά των πιστωτικών καρτών και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που σημειωτέον για τις τράπεζες εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τα πιστωτικά ιδρύματα με δεδομένη και την κρίση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, επιχειρούν να προσφέρουν μέσω διακανονισμών, δυνατότητες ελαστικότερης αποπληρωμής των οφειλών.
Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι και η μετακίνηση οφειλών από ένα προϊόν σε άλλο, με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, με πιο σημαντικό την προσφορά χαμηλότερων επιτοκίων.
Σημειώνεται τέλος ότι ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων μέσω των πιστωτικών καρτών κινείται τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα του 12% με 14% σε ετήσια βάση.