Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος. Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τού απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η οικογένεια Κωστόπουλου είναι σημαντική οικογένεια, μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως πολιτικοί και τραπεζίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Κωστόπουλος σε εκδήλωση της Alpha Bank

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Σπερχόγεια Μεσσηνίας. Το 1916 ο Ιωάννης Κωστόπουλος ίδρυσε την Τράπεζα Καλαμών, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Τράπεζα Πίστεως και στη σημερινή Alpha Bank. Κατά καιρούς μέλη της οικογένειας διετέλεσαν διοικητές της Εθνικής Τράπεζας και υπουργοί.

Υπηρξέ οραματιστής και καινοτόμος, καθώς το όνομά του ταυτίστηκε με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό και τη μηχανογράφηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και με σημαντικές και στρατηγικές κινήσεις, όπως η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας, αλλά και το εγχείρημα για τη μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών στην Ελλάδα, εκείνη της Alpha με την Εθνική στις αρχές του 2000, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος σε Τακτική Γενική Συνέλευση της Alpha Bank με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

Επίσης υπήρξε λάτρης της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας, ναυπηγός ο ίδιος, και συλλέκτης με ιδιαίτερη αγάπη στα νομίσματα και την ιστορία. Το 1988 δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα της Ωκυάλου, που κατέκτησε τρία συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης, ενώ το 1994 δημιούργησε την Alpha Sailing Team, μέσω της οποίας λειτουργούν και σχολές ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της τράπεζας.

Η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς και περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 νομίσματα από όλο τον αρχαίο κόσμο. Αναλόγως πλούσια είναι και η προσωπική του συλλογή με εκατοντάδες έργα τέχνης, κυριολεκτικά ανεκτίμητης αξίας.

Αντίγραφο της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank

Το 1988 ο Γιάννης Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα της Ωκυάλου

Ο Γιάννης Κωστόπουλος με την κόρη του Δάφνη

Ήταν μάλιστα εντυπωσιακή η ικανότητά του να βρίσκει την άριστη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά του, τα χόμπι του και τα αγαπημένα του σκυλιά.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Μιχάλη Σάλλα

Σε δήλωση με αφορμή τον θάνατο του Γιάννη Κωστόπουλου προχώρησε ο Μιχάλης Σάλλας. Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας αναφέρει:

«Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Η απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πρόκειται για μια εμβληματική  φυσιογνωμία που πρωταγωνίστησε στα οικονομικά δρώμενα της χώρας αφήνοντας πίσω ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα δράσης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1987 συμπορευτήκαμε στις μεγάλες αλλαγές του τραπεζικού συστήματος.

Ήταν πάντα πρωτοπόρος στις δραστηριότητες που εκσυγχρόνισαν το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας.

Οραματίστηκε ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα και έθεσε τις βάσεις  προκειμένου αυτό  να δημιουργηθεί.

Υπήρξε και δικαίως, εξαιρετικά υπερήφανος για το δημιούργημά του.

Η Ελλάδα  οφείλει πολλά, σε αυτόν τον ευπατρίδη.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης