Από τo «στρατηγείο» του, ψηλά πάνω από το κέντρο του Μανχάταν, ακριβώς απέναντι από το Carnegie Hall, ο Bill Hwang έχτιζε αθόρυβα μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο.

Ακόμα και στην Wall Street ελάχιστοι ασχολούνταν μαζί του – μέχρι που ξαφνικά ασχολήθηκαν όλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hwang και η ιδιωτική επενδυτική του εταιρεία, Archegos Capital Management, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα margin calls όλων των εποχών – ένα φιάσκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει μυστικά «στοιχήματα» στην αγορά, τα οποία περιλάμβαναν επικίνδυνα υψηλή μόχλευση και κατέρρευσαν σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ακμή

Η πιο πρόσφατη «ακμή» του Hwang είχε ως βάση τις μετοχές που «ξεφορτώνονται» οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες -εκείνες των ViacomCBS, Discovery, GSX Techedu, Baidu-, οι οποίες ενισχύονταν από τις αρχές του έτους, δημιουργώντας πολλές φορές απορία στους traders.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του Hwang, το οποίο διαπραγματευόταν σε πακέτα από την Παρασκευή από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo, άξιζε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το καθαρό κεφάλαιο της Archegos -ουσιαστικά η προσωπική περιουσία του Hwang- είχε ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς οι πωλήσεις συνεχίζουν να εκτελούνται, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές θέσεις της εταιρείας του συνεχίζουν να αυξάνονται: δεκάδες δισεκατομμύρια, 50 δισεκατομμύρια, ακόμα και περισσότερα από 100 δισ. δολ.

Όλα αυτά εξατμίστηκαν σε λίγες ημέρες.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο – πόσο ήσυχο ήταν, πόσο συγκεντρωμένο και πόσο γρήγορα εξανεμίστηκε» ανέφερε ο Mike Novogratz, μακροοικονομικός επενδυτής καριέρας και πρώην εταίρος στην Goldman Sachs, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με το trading από το 1994. «Πρέπει να πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού πλούτου στην ιστορία».

Η σιωπή έσπασε

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη Νέα Υόρκη, η Archegos έσπασε την πολυήμερη σιωπή της.

«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για το οικογενειακό γραφείο της Archegos Capital Management, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους μας» δήλωσε η Karen Kessler, εκπρόσωπος της εταιρείας, σε μια γραπτή δήλωση μέσω email. «Όλα τα σχέδια συζητούνται καθώς ο κ. Hwang και η ομάδα καθορίζουν ποια είναι η καλύτερη λύση από εδώ και πέρα».

Ο καταρράκτης επενδυτικών ζημιών αντήχησε από τη Νέα Υόρκη στη Ζυρίχη, στο Τόκιο και ακόμη παραπέρα, ενώ αφήνει αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου: Πώς μπορούσε κάποιος να αναλαμβάνει τόσο μεγάλα επενδυτικά ρίσκα, έχοντας τη διευκόλυνση από τόσο πολλές τράπεζες, κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο;

Μέρος της απάντησης είναι ότι ο Hwang ίδρυσε την εταιρεία του ως οικογενειακό γραφείο με περιορισμένη ρυθμιστική εποπτεία και στη συνέχεια χρησιμοποίησε χρηματοοικονομικά παράγωγα για να συγκεντρώσει μεγάλα μερίδια σε εταιρείες, χωρίς να χρειάζεται να τα αποκαλύψει ποτέ.

Άλλο μέρος είναι ότι οι παγκόσμιου βεληνεκούς τράπεζες τον αγκάλιασαν ως προσοδοφόρο πελάτη, παρά το ιστορικό του στο insider trading και την απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς που τον εξώθησαν εκτός του επιχειρηματικού πλαισίου των hedge fund πριν από μια δεκαετία.

Μαθητής του θρύλου των hedge-fund Julian Robertson, ο Sung Kook «Bill» Hwang έκλεισε τις Tiger Asia Management και Tiger Asia Partners μετά την επίλυση μιας αστικής διαμάχης του με την SEC το 2012, που αφορούσε insider trading και χειραγώγηση μετοχών κινεζικών τραπεζών. Ο Hwang και οι εταιρείες του πλήρωσαν 44 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συμφώνησαν να αποκλειστούν από τον κλάδο των συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών.

«Αρχηγός»

Σύντομα άνοιξε την Archegos  από την ελληνική λέξη «αρχηγός»- και τη δόμησε ως οικογενειακό γραφείο.

Τα οικογενειακά γραφεία που διαχειρίζονται αποκλειστικά μια προσωπική περιουσία εξαιρούνται γενικά από την εγγραφή ως επενδυτικοί σύμβουλοι στα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Επομένως, δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουν τους κατόχους τους, τα στελέχη τους ή το πόσα κεφάλαια διαχειρίζονται – κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν όσους επενδύουν σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Αυτή η προσέγγιση έχει νόημα για τα μικρά οικογενειακά γραφεία, εάν ωστόσο αυτά διογκωθούν στο μέγεθος ενός hedge fund-φάλαινας, μπορούν και αυτά να αποτελούν σοβαρές πηγές κινδύνου για παράγοντες της ευρύτερης αγοράς.

«Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση των οικογενειακών γραφείων για άλλη μια φορά» δηλώνει στο Bloomberg ο Tyler Gellasch, πρώην βοηθός της SEC που πλέον διευθύνει την Healthy Markets.

«Το ερώτημα είναι, εάν είναι μόνον φίλοι και οικογένεια, γιατί μας ενδιαφέρει; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, με το κανονιστικό καθεστώς της SEC να μην το αντικατοπτρίζει αυτό με σαφήνεια».

Πολύτιμος πελάτης

Η Archegos καθιέρωσε εμπορικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Nomura, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η Credit Suisse. Για ένα διάστημα, μετά την υπόθεση με τη SEC του 2012, η Goldman αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Hwang για λόγους συμμόρφωσης, ωστόσο άλλαξε στάση όταν είδε τους ανταγωνιστές της να επωφελούνται ικανοποιώντας τις ανάγκες του.

Η πλήρης εικόνα των εκμεταλλεύσεών του εξακολουθεί να αναδύεται στο φως και δεν είναι σαφές ποιες θέσεις εκτροχιάστηκαν ή τι αντισταθμίσεις είχε δημιουργήσει.

Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι ο Hwang δεν υπέβαλε ποτέ έκθεση τύπου 13F για τις συμμετοχές του, την οποία κάθε διαχειριστής επενδύσεων ο οποίος κατέχει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στις ΗΠΑ πρέπει να συμπληρώνει στο τέλος κάθε τριμήνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φαίνεται να έχει δομήσει τις συναλλαγές του χρησιμοποιώντας return swaps, τοποθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις του στους ισολογισμούς των τραπεζών. Τα swaps επιτρέπουν επίσης στους επενδυτές να προσθέσουν μεγάλη μόχλευση σε ένα χαρτοφυλάκιο.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναφέρονται ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του GSX Techedu, μιας κινεζικής διαδικτυακής εταιρείας διδασκαλίας που έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο των short sellers. Οι τράπεζες μπορούν να κατέχουν μετοχές για διάφορους λόγους που περιλαμβάνουν αντιστάθμιση ανοιγμάτων σε swaps από συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Η Goldman αύξησε τη θέση της κατά 54% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών. Συνολικά, οι τράπεζες ανέφεραν ότι κατέχουν τουλάχιστον το 68% των εκκρεμών μετοχών της GSX, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Οι τράπεζες κατείχαν τουλάχιστον το 40% της IQIYI, κινεζικής εταιρείας ψυχαγωγικών βίντεο και το 29% της ViacomCBS – όλες τους εταιρείες στις οποίες η Archegos είχε μεγάλα επενδυτικά στοιχήματα.

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αρκετοί πραγματικά δυσαρεστημένοι επενδυτές που έχουν αγοράσει αυτές τις μετοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες» και τώρα το μετανιώνουν, αναφέρει ο Doug Cifu, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών Virtu Financial, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. Προβλέπει δε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν εάν «πρέπει τελικώς να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και αποκάλυψη από πλευράς ενός οικογενειακού γραφείου».

Ελάχιστα γνωστός

Χωρίς την ανάγκη διαφήμισης του fund του σε εξωτερικούς επενδυτές, οι στρατηγικές και οι επιδόσεις του Hwang παρέμεναν μυστικές από τον έξω κόσμο. Ακόμα και όταν η περιουσία του διογκώθηκε, ο 50χρονος διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Παρόλο που είχε εργαστεί κάποτε για τη Tiger Management του Robertson, δεν ήταν γνωστός στη Wall Street ή στους κοινωνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.

Ο Hwang είναι διαχειριστής του Fuller Theology Seminary και συνιδρυτής του Ιδρύματος Grace and Mercy, του οποίου η αποστολή είναι να παρέχει αρωγή στους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Το ίδρυμα είχε περιουσιακά στοιχεία που πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση – αναφορά του προς τις αρχές.

«Δεν γυρίζουν τα πάντα γύρω από τα χρήματα, ξέρετε», είχε πει σε μια σπάνια συνέντευξη σε στέλεχος του Fuller Institute το 2018, στην οποία μίλησε για την πορεία του ως επενδυτής και τη χριστιανική του πίστη. «Όλα γίνονται με μακροπρόθεσμη προοπτική και ο Θεός σίγουρα έχει μακροπρόθεσμη οπτική».

Το πραγματική εξαιρετικό “ράλι” της περιουσίας του ανεστράφη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, καθώς η ViacomCBS ανακοίνωσε μια δευτερεύουσα προσφορά των μετοχών της. Η τιμή της μετοχής της βυθίστηκε 9% την επόμενη μέρα.

Ακολούθησε η αξία άλλων χρεογράφων που πιστεύεται ότι ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Archegos, με βάση τις θέσεις που διαπραγματεύτηκαν σε πακέτα στη συνέχεια.

Μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, η αξία του χαρτοφυλακίου μειώθηκε κατά 27% – περισσότερο από αρκετά για να εξαλείψει τα ίδια κεφάλαια ενός επενδυτή που οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι ήταν μοχλευμένη κατά έξι έως οκτώ φορές.

«Πρέπει να αναρωτιέται κανείς ποιος άλλος είναι εκεί έξω με μια από αυτές τις αόρατες περιουσίες», δήλωσε ο Novogratz. «Η ψυχολογία όλης αυτής της μόχλευσης, χωρίς ουδεμία διαχείριση ρίσκου, είναι σχεδόν μηδενιστική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης