Δεν είναι πολλοί οι εφοπλιστές σε όλο τον πλανήτη που έχουν περισσότερες από τέσσερις δεκάδες πλοίων της ίδιας αγοράς. Στην Ελλάδα, και στα boxships, όπου οι Freeks διαρκώς γιγαντώνονται, έξι είναι αυτοί που έχουν αυτό το προνόμιο, εκ των οποίων μόνο δύο -Λογοθέτης και Πατέρας- δεν είναι εισηγμένοι στη Νέα Υόρκη.

Η Contships του Νικόλα Δ. Πατέρα βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών για την αγορά container feeder vessels μεταξύ 700-1.500-teu και είναι ο παγκόσμιος κυρίαρχος στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η οικογένεια Πατέρα δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από το 1870, επομένως δεν είναι τυχαίο που έχει την εμπιστοσύνη των Charterers όλου του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εφοπλιστής, ο οποίος έχει τη φήμη του κορυφαίου dealmaker, καθώς γιγαντώνει τον στόλο του αγοράζοντας πλοία στις καλύτερες δυνατές τιμές, φαίνεται πως δεν αρκείται ούτε… στην πρώτη θέση. Η Contships, που ιδρύθηκε το 2005, σχεδιάζει να μεγαλώσει τον στόλο της στα 45 (από 40 σήμερα) πλοία, αυξάνοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στα 300 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό το επόμενο έτος να μεταφέρει 1.000.000 teu εμπορευμάτων. Αν και παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι μπορεί να δούμε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα από τη ναυτιλιακή, καθώς ο Ν. Πατέρας αρέσκεται στις «εκπλήξεις», όπως τις μαζικές εξαγορές στόλων άλλων ναυτιλιακών…

Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, συνεχιστής του θρυλικού καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου με την Costamare, διαθέτει 72 containerships, όμως έχει σε εξέλιξη το ναυπηγικό της πρόγραμμα. Μέχρι τώρα, έχει παραλάβει τρία από τα πέντε πλοία χωρητικότητας 13.000 TEUs, τα οποία είναι σε μακροχρόνια ναύλωση 10ετίας το καθένα. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τον στόλο της ναυτιλιακής, σύμφωνα με brokers όπως η Alphaliner, μόλις το 1,6% είναι ανενεργό και πρόκειται για πλοία που βρίσκονται στα ναυπηγεία για τοποθέτηση scrubbers. Με τους ναύλους να ανεβαίνουν διαρκώς, η αναμονή των επενδυτών ότι τα κέρδη της εισηγμένης στο NYSE ναυτιλιακής (25,2 εκατομμύρια δολάρια το γ΄ τρίμηνο του 2020) θα εκτοξευθούν φαίνεται απολύτως λογική…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Danaos του Γιάννη Κούστα έχει 63 containerships, αλλά… όχι για πολύ ακόμα. Θα εκτοξεύσει τη συνολική της μεταφορική ικανότητα άνω των 400.000 teu, καθώς θα εντάξει στο στόλο της δύο ακόμα πλοία που απέκτησε από την Offen Group, τα CPO Bremen και CPO Hamburg, ηλικίας 10 ετών και χωρητικότητας 6.520 TEUs, έναντι 31 εκατ. δολαρίων έκαστο. Φυσικά, η ναυτιλιακή του δρος Κούστα κατέγραψε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τον εφοπλιστή να διατυπώνει αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ναυλαγοράς των containerships, την οποία χαρακτηρίζει «φαινόμενο».

Η «έμπνευση» του εφοπλιστή Γιώργου Γιουρούκου, πριν από δύο χρόνια, να συγχωνεύσει τον στόλο του (Technomar) με τα με τη Global Ship Lease η οποία ελέγχει τα 43 πλοία, δημιούργησε έναν στόλο 56 πλοίων, με εξαιρετικές προοπτικές. Διαθέτοντας 56 πλοία εκ των οποίων 43 ανήκουν στην Global Ship Lease NY μετά την εξαγορά, σε μια αγορά με τέτοιες προοπτικές, ο κ. Γιουρούκος -ως λάτρης της κιθάρας- φαίνεται πως ήξερε ποιον… σκοπό θα «τραγουδούσε» η αγορά.

Σε «οργασμό» επέκτασης του στόλου της βρίσκεται η Lomar Shipping του Γιώργου Λογοθέτη. Απόδειξη τούτου, το deal ύψους 73 εκατ. δολαρίων -προ ολίγων εβδομάδων- με το κινεζικό ναυπηγείο Zhousan Changhong για την απόκτηση δύο containerships ικανότητας 5.300-teu, τα οποία θα προστεθούν στον στόλο των 52 πλοίων που ήδη διαθέτει. Ο Γ. Λογοθέτης φημίζεται για την ικανότητα που έχει να αγοράζει φτηνά και να πουλάει ακριβά, εκμεταλλευόμενος τις χρονικές συγκυρίες της αγοράς, όπως έκανε, π.χ., το 2018, πουλώντας το Wuhan Trader, που είχε αγοράσει μόλις 2 χρόνια πριν έναντι 3,8 εκατ. δολαρίων, για 10 εκατομμύρια!

Άμβλυνση στα επίπεδα των ναύλων το επόμενο διάστημα αναμένει η πρόεδρος και CEO της Navios Maritime Containers. Η Χιώτισσα πλοιοκτήτρια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Wall Street το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει προτείνει την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης Navios Containers, γεγονός που θα σημάνει την έξοδο της εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την αμερικανική χρηματαγορά. Συνολικά, ο όμιλος της Αγγελικής Φράγκου διαθέτει 46 containerships και βρίσκεται σε φάση ανανέωσης του στόλου της.

Ακολουθεί η λίστα των τοπ 20 πλοιοκτητών στα Boxships

 

Πηγή: Εφημερίδα Deal

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης