Ούτε σήμερα «ήλθαν καλά νέα» για την παγκόσμια οικονομία, παρά τις προσπάθειες του πολιτικού προσωπικού και τις παρεμβάσεις των οικονομικών διαχειριστών.
Παρά ταύτα η σύνοδος των G20 συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας τις ελπίδες για σταθεροποίηση του παγκοσμίου οικονομικού συστήματος σε νέες βάσεις.
Στην Ελλάδα, η «συμπεριφορά» των τραπεζών και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντί τους κρίνει τις εξελίξεις, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά την Αμερική και την Ευρώπη, σε εκτεταμένες παρεμβάσεις προχώρησε και η Κίνα, που ανακοίνωσε οικονομική στήριξη ύψους 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολ.) με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο καθώς ο πλανήτης οδεύει σε ύφεση.
Τα κεφάλαια ίσα με περίπου το 1/5 του περυσινού ΑΕΠ της Κίνας, θα χρησιμοποιηθούν έως το τέλος του 2010, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο στο Web site του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μετά τη σύνοδο του G-20 (του οποίου μέλος είναι και η Κίνα) το Σαββατοκύριακο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας οι υπουργοί Οικονομίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να λάβουν «επείγοντα» μέτρα για να αναχαιτίσουν την οικονομική συρρίκνωση.
Στο μέτωπο της εργασίας συνεχίζονται οι αναταράξεις με νέες απολύσεις εργαζομένων.
Την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ενδεχομένως να ανακοινώσουν τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post) -μητρικός όμιλος της εταιρείας μεταφορών DHL- ενώ παράλληλα αναμένεται να ματαιώσουν τα σχέδια τους για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ.
Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται και για την παγκόσμια ναυτιλία.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα τραπεζίτες εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν δεν περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες. Το αποκαλυπτικό αυτό στοιχείο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία και θα συνεχίσει, όπως όλοι εκτιμούν, να υφίσταται για μεγάλο διάστημα, περιλαμβάνεται σε έρευνα της Petrofin S.A., τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε χθες ο κ. Ted Petropoulos στο διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο Greek Shipping Summit στην Αθήνα.
Στη Βρετανία μηνιαία πτώση της τάξεως του 1%, έναντι 0,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές, κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο, υποχωρώντας με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1986.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 6,8%, έναντι προβλέψεων για αύξησή τους κατά 7,3%.
Και στη γειτονική Βουλγαρία όμως τα προβλήματα δεν είναι λιγότερα.
Υποχώρηση της ζήτησης ακινήτων καταγράφεται από τα μέσα του 2008, υποστηρίζει έκθεση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Ιαβλένα. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση του αριθμού των συμφωνιών αγοραπωλησίας ακινήτων, στις τιμές των ακινήτων δεν καταγράφονται σημαντικές διορθώσεις, καθώς προς το παρόν οι τιμές δεν ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό το κατασκευαστικό κόστος, υποστηρίζει η εταιρεία.
Το 2008 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έτος μετάβασης της αγοράς ακινήτων από αγορά πωλητών σε αγορά αγοραστών, επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Ιαβλένα, κ. Στραχίλ Ιβανόβ, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να ασκήσει και θετικές επιδράσεις στην αγορά απομακρύνοντας τους κερδοσκόπους και τους μη επαγγελματίες από τη λειτουργία της.
Παράλληλα, στη Βουλγαρική αγορά ακινήτων καταγράφεται τάση ενίσχυσης των κριτηρίων που απαιτούν οι πελάτες καθώς αναζητούν ακίνητο, η τιμή του οποίου να ανταποκρίνεται τόσο στην τοποθεσία όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά προτίμησής τους. Στην περίπτωση που τέτοιο ακίνητο δεν υπάρχει η αγορά αναβάλλεται και ο δυνητικός αγοραστής αναμένει νέες προσφορές, υποστηρίζει ο κ. Ιβανόβ.
Τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά συνεχίζουν να προσελκύουν οι κατοικίες δύο δωματίων και αυτές τύπου ατελιέ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιαβλένα η μέση τιμή των διαμερισμάτων δύο δωματίων στη Σόφια μεταξύ των άκρων της περιόδου 2004 – 2008 έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές (76.140 ευρώ το 2008 έναντι 35.400 ευρώ το 2004).