Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπούν αλλά ακολουθούν την πεπατημένη. Μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα και στα άμεσα διαχειριστικά προβλήματα που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές, η κυβερνητική εφευρετικότητα εξαντλείται, πού αλλού, στην άμεση φορολόγηση των πολιτών με την μέθοδο του «Ειδικού Τέλους». Πρόκειται για την δοκιμασμένη οθωμανική μέθοδο της συλλογής εκτάκτων εισφορών και μάλιστα όταν ακόμη ισχύσει η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία χρόνια τώρα επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.
Όπως αναφέρεται στον οικονομικό Τύπο, η κυβέρνηση αναζητώντας πόρους προκειμένου να αποζημιώσει τους πληγέντες και αντιλαμβανόμενη πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ούτε επαρκής θα είναι αλλά θα καθυστερήσει να αποταμιευθεί, αποφάσισε να επιβάλει αυτό το λεγόμενο «πράσινο χαράτσι», που θα είναι μόνιμο και θα αφορά την συσσώρευση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση.
Με λίγα λόγια το Κράτος ανέτοιμο όπως πάντα, ανήμπορο όπως διατείνεται και ανίκανο όπως φαίνεται, στρέφεται στον Έλληνα φορολογούμενο, αφήνοντας την ασυδοσία ως προς την διαχείριση των κρατικών κονδυλίων … ανέγγιχτη.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι και ενώ δεν απαντά στα καίρια ερωτήματα ως προς την διαχείριση κονδυλίων μετά τον «ΙΑΝΟ» για τα έργα στην Θεσσαλία (αλήθεια πού κατέληξαν τελικά τα 580 εκατ. ευρώ που διαχειρίστηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις;) η κυβέρνηση επιβαρύνει εκ νέου τους πολίτες αφήνοντας ανέγγιχτες τις δαπάνες του … Επιτελικού Κράτους. Με 60 και πλέον μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο και ένα υπέρβαρο Μαξίμου, το «Επιτελικό Κράτος κατέδειξε τις ικανότητες του στη Τραγωδία των Τεμπών, στην Νέα Φιλαδέλφεια, στην πυρκαγιά στη Βάση της Αγχιάλου, στη Ρόδο, στην πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στην καταστροφή του Έβρου και τέλος στην ανείπωτη τραγωδία στον Θεσσαλικό Κάμπο.
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, σχεδιάζεται η συγκρότηση ενός μόνιμου ταμείου αρωγής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Πατέλης ανέφερε ότι «Θα υπάρξει μια αύξηση του αποθεματικού του ποσού που διαθέτει κάθε χρόνο το κράτος για φυσικές καταστροφές. Εδώ θα υπάρξει ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο».
«Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης», σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης, «προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η προστασία τους και η κρατική αρωγή». Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη, πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και στο μέλλον.
Όπως είπε ο κ. Πατέλης, και στα τρία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Εξήγησε ότι οι πηγές που θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα είναι η Ευρώπη, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσό και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κομισιόν την περασμένη Τρίτη, οι εθνικοί πόροι μέσω του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε ο κ Χατζηδάκης, ενώ θα υπάρξει αύξηση του αποθεματικού ποσού που δαπανάται κάθε χρόνο για τις φυσικές καταστροφές.
Αναφερόμενος στις δαπάνες για την κακοκαιρία Daniel, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια γιατί κάποια έργα θα χρειαστούν κάποια χρόνια ώστε να ολοκληρωθούν.
Ο κ. Πατέλης τόνισε ότι, παράλληλα, υπάρχει και η διάσταση των αγορών και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Όπως σημείωσε κερδίσαμε την επενδυτική βαθμίδα που ήταν μεγάλος στόχος. Πρόσθεσε ότι η επενδυτική βαθμίδα φέρνει και υποχρεώσεις και τη σφραγίδα της αξιοπιστίας, καθώς όταν ένας επενδυτής βλέπει την Ελλάδα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως δεν θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024, καθώς όπως είπε, θα ήταν κρίμα να χάσουμε την αξιοπιστία μας τόσο γρήγορα.
Ο κ. Πατέλης σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη συνετή οικονομική πολιτική.
Επειδή διάφορα φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις σημειώνοντας ότι το ειδικό τέλος – χαράτσι ενδεχομένως να επιβαρύνει μόνο επιχειρήσεις και μάλιστα στοχευμένα, ας ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το εξής:
Η οποιαδήποτε επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων εκ των πραγμάτων θα μετακυλιθεί αυτόματα στην κοινωνία. Είτε ως αυξήσεις σε προϊόντα είτε σε αυξήσεις σε παροχή υπηρεσιών κλπ. Με λίγα λόγια θα είναι πάντοτε ο Έλληνας πολίτης ο οποίος τελικά θα επωμιστεί το επιπλέον κόστος, είτε ως φορολογούμενος, είτε ως καταναλωτής.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται η θέσπιση ενός «πράσινου τέλους» που θα επωμίζονται οι επιχειρήσεις και όχι οι πολίτες. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά» ο οποίος και θα χρηματοδοτεί μελλοντικά αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το μέτρο δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Είναι πιθανό το περιβαλλοντικό αυτό τέλος, είτε να πάρουν πάνω τους επιχειρήσεις από ένα ύψος τζίρου και πάνω, είτε να είναι ένα μικρό ποσοστό επί των κερδών.