Η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας δεν προκαλεί έκπληξη στους επενδυτές δεδομένου ότι οι προτεινόμενοι όροι δε διαφέρουν κατά πολύ από αυτούς που είχαν συζητηθεί αυτές τις μέρες. Παρ’ όλα αυτά η αγορά αντιμετώπισε με ανακούφιση την επίτευξη συμφωνίας με το ευρώ να δέχεται στήριξη στον απόηχο της ανακοίνωσης.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας απομακρύνεται, κάτι που ενθαρρύνει το επενδυτικό συναίσθημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίος αναλυτής μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, σχολιάζει τη συμφωνία για την Ελλάδα παραθέτοντας λεπτομέρειες:

«Η συμφωνία περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Ο ιδιωτικός τομέας αποδέχεται haircut 53,5% στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του και αποδέχεται χαμηλότερα επιτόκια μέχρι το 2020 και υψηλότερα μετά. Επομένως, μειώνεται το χρέος το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαμηλώνουν τα επιτόκια στα δάνεια που χορηγούν στην Ελλάδα στις 150 μονάδες βάσης σε σχέση με το Euribor έναντι 200 μονάδων βάσης. Η ΕΚΤ παραδίδει τα «κέρδη» που προέρχονται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική αξία του ομολόγου και στο ποσό που έχει πληρωθεί). Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα έχουν έμμεση συμμετοχή στη μείωση του ελληνικού χρέους αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, παρέχοντας ενδεχόμενα κέρδη στις εθνικές κυβερνήσεις που με τη σειρά τους θα μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα.

3. Επιφυλακτικό το ΔΝΤ ως προς το μέγεθος συνεισφοράς του.

4. Πιέσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων-Περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού».
Παρ’ όλα αυτά παραμένει η αβεβαιότητα αναφορικά με την υλοποίηση των παραπάνω αλλά και την εξέλιξη της συμφωνίας και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης με τόσο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα. Φαίνεται ότι έγιναν κάποιες παραχωρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν ήταν διατεθειμένα να επωμιστούν τεράστια βάρη. Το επόμενο ζήτημα είναι οι λεπτομέρειες διεξαγωγής του PSI και το αν θα απορριφθεί ή όχι υπέρ της ενεργοποίησης ρήτρας συλλογικής δράσης CAC/CDS».

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η άνοδος του ευρώ θα είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι η θετική κατάληξη είχε ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές. Παραμένει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αντοχές των «αισιόδοξων» υπέρ του ευρώ. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν μπορούν να απορρίψουν την πιθανότητα ανόδου του EUR/USD προς το 1,3500 πριν τελικά η ισοτιμία σχηματίσει χαμηλότερη κορυφή και επανέλθει στην ευρύτερη πτωτική τάση που ακολουθεί από τα ιστορικά υψηλά του 2008. Το σημαντικότερο επίπεδο είναι το 1,3325 και μια ανοδική διάσπαση αυτού του επιπέδου αυξάνει την πιθανότητα νέας ανόδου προς το 1,3500. Αν η ισοτιμία δεν καταφέρει να «σπάσει» το 1,3325, είναι πιθανό να ξεκινήσει μια πτωτική πορεία.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ισοτιμία USD/JPY καθώς και όλα τα ζεύγη του γιεν. Αν και σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση το USD/JPY και τα ζεύγη του γιεν βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού κυκλικών πυθμένων, τα ημερήσια γραφήματα δείχνουν τις ισοτιμίες αυτές υπεραγορασμένες με ορατό το ρίσκο υποχώρησης κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. Από αυτές ξεχωρίζουν οι USD/JPY και GBP/JPY καθώς και οι δύο ισοτιμίες δείχνουν ημερήσιο RSI πάνω από το 80. Εκτιμούν ότι η όποια ανοδική αντίδραση πάνω από το 80,00 και το 127,00 αντίστοιχα θα περιοριστεί και θα δώσει τη θέση της σε βραχυπρόθεσμη υποχώρηση.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης