«Κομβική» χαρακτηρίζει τη δημιουργία ενός μοναδικού μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της Ευρωζώνης προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να βγει από την κρίση χρέους που πλήττει κυρίως τις οικονομίες του Νότου, εξέφρασε την Παρασκευή ο Μπενουά Κερέ.

Το μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σημείωσε ότι «η δημιουργία αυτού του μηχανισμού αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση πρόσβαση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το οποίο και την καθιστά ακόμη πιο επείγουσα».

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν στις 29 Ιουνίου να επιτρέψουν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολία από τον ΕΜΣ ώστε να μην επιβαρύνεται το χρέος των κρατών. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη ύστερα από τις έντονες πιέσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας προς τη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιθέσεις των αγορών στις δύο χώρες.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι αποφάσεις της Ευρωζώνης, κυρίως εκείνες για μια τραπεζική ένωση, καθώς από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και τελικά το μέλλον του ευρώ», ανέφερε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας