Τα προβλήματα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και προτάσεις για την επίλυση τους, ανέλυσαν οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum, του νέου φορέα που συστάθηκε υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ “για να ενισχύσει την καινοτομία” όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του, Μάκης Παπαταξιάρχης.

Το φόρουμ εκπροσωπεί 23 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum βλέπουν ως ευκαιρία «την επικείμενη έξοδο από τα Μνημόνια” για να ανοίξει ο διάλογος και να κατατεθούν λύσεις και προτάσεις που “θα περιγράψουν το αφήγημα του αύριο”, με τον κ. Παπαταξιάρχη να δεσμεύεται για “ένα εθνικό συμβόλαιο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την Πολιτεία».

Κύριο πρόβλημα που απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία, συνεχίζει να είναι το τέλος εισόδου 25% στα καινοτόμα φάρμακα, το οποίο, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum, αποτελεί «αποτρεπτικό παράγοντα» για την εισαγωγή τους στην ελληνική αγορά, “με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στερούνται τις νέες θεραπείες” – και ζήτησαν την κατάργηση του.

Οι εκπρόσωποι του PhRMA Innovation Forum επανέλαβαν ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί, «όπως φαίνεται από τα αυξανόμενα ποσά που αναγκάζεται η φαρμακοβιομηχανία να επιστρέψει σε μορφή rebates και claw back .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2018 μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη» και όπως είπαν, «με το ορόσημο του Αυγούστου 2018 να πλησιάζει, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε σύνδεση με την ανάπτυξη της χώρας».

Χαρακτήρισαν επίσης “ανεπαρκή” την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αναφέροντας ότι από 750 εκατ. ευρώ το 2015, μειώθηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, «χωρίς καμία λογική εξήγηση».

Αυτό «οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα clawback που μαζί με τα rebates άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ για το 2016 και υπολογίζουμε ότι θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ για το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν».

Τέλος οι συμμετέχοντες στο PhRMA Innovation Forum, τόνισαν πως η Ελλάδα είναι σε θέση να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος από τα 35 δισ. ευρώ που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία ετησίως στην Ευρώπη, για τη διενέργεια κλινικών μελετών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης