Οι γερμανικές εταιρίες βρίσκονται ενώπιον εμποδίων στο εμπόριο που έχουν να τα αντιμετωπίσουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με έρευνα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου DIHK.

Περίπου το 40% των 2.100 εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια όταν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες, σε σχέση με 31% στην αντίστοιχη έρευνα του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και προτείνει δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα.

Η Κίνα ανταπάντησε με τη δική της λίστα δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές.

Η πιο αυστηρή πιστοποίηση και οι απαιτήσεις ασφαλείας καθώς και οι υψηλότεροι δασμοί αναφέρονται ως τα βασικότερα εμπόδια για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την έγερση περισσότερων εμποδίων, το ένα τέταρτο των εταιριών δήλωσε ότι αναμένουν οι δραστηριότητες τους να βελτιωθούν καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ανοδική πορεία χάρη στην ανάκαμψη την ευρωζώνη, τη Βόρεια Αμερική και πολλές ασιατικές χώρες.

Μόνο το 10% δήλωσαν ότι αναμένουν επιδείνωση.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια εντοπίζονται στη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία και την Κίνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ επίσης σκιάζει τις προοπτικές για τις γερμανικές εξαγωγές, που μειώθηκαν απρόσμενα τον Φεβρουάριο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Το DIHK ανακοίνωσε ότι η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η εχθρική στάση του Τραμπ απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης