Η Banca Carige πρόκειται να αντλήσει κεφάλαια εκμεταλλευόμενη μια εγγύηση που έχει τη στήριξη του δημοσίου και την οποία ενέκρινε η Ιταλία τη Δευτέρα μέσω ενός έκτακτου διατάγματος, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή από το Κίνημα Πέντε Αστέρων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην στήριξη της Carige, αφότου η ιταλική τράπεζα τέθηκε υπό προσωρινή διαχείριση από την ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Carige δήλωσε ότι θα προσφύγει στο κρατικό σχήμα εγγύησης για να χρηματοδοτηθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι απίθανο να στραφεί προς την κυβέρνηση για κεφάλαια.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το διάταγμα, το οποίο επαναφέρει ένα μέτρο που υιοθέτησε η Ιταλία στο παρελθόν για να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζές της, το υπ. Οικονομικών θα εγγυάται τα ομόλογα που θα εκδίδονται από την Carige, καθώς και τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα δανείζεται η τράπεζα από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Η Ιταλία έχει δώσει τη δυνατότητα στην Carige να αιτηθεί κρατικής βοήθειας στο πλαίσιο ενός σχήματος «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη διάσωση της ανταγωνιστικής Monte dei Paschi, αλλά η Carige δήλωσε πως πρόκειται για απίθανη επιλογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβερνητική αυτή ενέργεια σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο ήταν εξαιρετικά επικριτικό των προηγούμενων αποφάσεων για την χρήση των χρημάτων των φορολογούμενων για την ενίσχυση των προβληματικών τραπεζών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης