Επίπληξη από την χρηματοπιστωτική αρχή της Ελβετίας δέχθηκε η Credit Suisse, διότι δεν κατόρθωσε να εποπτεύσει ένα πρώην στέλεχός της, διαχειριστή κεφαλαίου που καταδικάστηκε για απάτη, αποφεύγοντας κάθε ποινή για τις ελλείψεις συμμόρφωσης.

Η ελβετική χρηματοπιστωτική αρχή (Finma) διαπίστωσε ελλείψεις στους ελέγχους που διεξήχθησαν στην τράπεζα για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος καθώς και για ελλείψεις στην εποπτεία του στελέχους, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Patrice Lescaudron από πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Lescaudron καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για παράνομες συναλλακτικές δραστηριότητες και παραπλανητικές εντολές αγορές, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις υψηλές των πελατών του που κατέληξαν σε ζημιές 143 εκατ. φράγκων (148 εκατ. δολαρίων.

Η δραστηριότητα του Lescaudron, η οποία ξεκίνησε το 2007, δεν εντοπίστηκε από την Credit Suisse και τους πελάτες της μέχρι μια τεράστια λάθος κίνηση σε μια καλιφορνέζικη φαρμακοβιομηχανία το 2015, η οποία εξέθεσε τη συμπεριφορά του.

«Αντί να επιπλήξει και να τον επαναφέρει σε πειθαρχία, η τράπεζα τον αντάμειψε με υψηλές πληρωμές και θετικές αξιολογήσεις», πρόσθεσε η Finma τονίζοντας ότι η εποπτεία ήταν ανεπαρκής λόγω του ειδικού καθεστώτος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στην Credit Suisse να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους και να προσληφθεί ένας τρίτος για την εφαρμογή τους. Η τράπεζα από την πλευρά της επισήμανε πως η Finma δεν έδωσε εντολή να επιστραφούν παράνομα κέρδη.

Ούτε της επέβαλε κάποιο πρόστιμο, διότι δεν έχει την εξουσία να το κάνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης