Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μιλώντας στο Bloomberg, ότι μπορούν να διαχειριστούν “άνετα” την απώλεια του waiver από την ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, η λήξη του προγράμματος διάσωσης την προηγούμενη εβδομάδα, είχε και ένα πλήγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έδωσε τέλος στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ, παρά το ότι αντιμετωπίζουν ακόμη το μεγαλύτερο πρόγραμμα με επισφαλή δάνεια στην Ευρώπη.

Όσο διαρκούσε το πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ εξαιρούσε τις ελληνικές τράπεζες από τον κανόνα να μην δέχεται ως εχέγγυα τα κρατικά ομόλογα, με διαβάθμιση junk, και ήταν επομένως σε θέση να προσφέρει ζωτική ρευστότητα. Αυτό το waiver τώρα έχει λήξει.

Στο peak της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν 150 δισ. ευρώ ρευστότητας από την ΕΚΤ. Σήμερα, αυτή η ανάγκη έχει υποχωρήσει σε μόλις 13 δισ. ευρώ, στο τέλος του Ιουλίου. Από αυτά, μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ υποστηρίζονται από εχέγγυα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία τώρα δεν είναι επιλέξιμα για τις πράξεις της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών συστημικών τραπεζών, δήλωσαν στο Bloomberg ότι είναι σίγουροι πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ρευστότητας της κρίσης, με χρηματοδότηση από την αγορά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias, Φωκίων Καραβίας.

«Εάν δεν υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση των συνθηκών της αγοράς, δεν περιμένουμε δυσκολίες στη χρήση των υπολοίπων ελληνικών κρατικών ομολόγων για παρόμοιες πράξεις της αγοράς.
Η επίδραση της μη δυνατότητας χρήσης του ελληνικού κρατικού χρέους, θα είναι ελάχιστη», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε ακόμη περισσότερο, περιγράφοντας την αφαίρεση του waiver ως “πρακτικά non-event”. Η τράπεζά του, όπως δήλωσε στο Bloomberg, έχει λάβει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης της ΕΚΤ στην διατραπεζική αγορά repo.

Η Alpha Bank έχει διατηρήσει τις γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αντικαθιστώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια με άλλα αποδεκτά assets από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Μαντζούνη.
Επίσης, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, έχει αυξήσει τις συναλλαγές στην ανοιχτή αγορά repo με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους, δήλωσε.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο αυτή την εβδομάδα, οι επικεφαλής των τραπεζών δήλωσαν πως αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις.

Η κύρια πρόκληση θα είναι οι τράπεζες να διαχειριστούν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους, οι οποίες κοντά στο ήμισυ του συνόλου του δανεισμού, είναι οι μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, ανέφερε ο Φ. Καραβίας της Eurobank.

Ο ίδιος δήλωσε πως στους επόμενους μήνες, θα παρουσιάσουν στις ρυθμιστικές αρχές σχέδια για τη μείωση του ποσοστού στα mid-teens μέχρι το τέλος του 2021.

Από την πλευρά του ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε πως “η επιπλέον βελτίωση της εμπιστοσύνης για την προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδύσεων, απαιτεί την σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και τον εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών”.

Οι κύριοι κίνδυνοι εκτός της κόπωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, τόνισε, με τους δύο μεγαλύτερους γείτονες της χώρας, την Ιταλία και την Τουρκία, να βιώνουν οικονομικές δυσκολίες.

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης