Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ με πωλητή την Shell.

Η συμφωνία αφορά και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Αττικής (ΕΔΑ Αττικής).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Επ. Ανταγωνισμού παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη εξαγορά εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ανταγωνισμού, εντούτοις στην ανακοίνωσή της ανεξάρτητης αρχής δεν υπάρχει κανένας επιπλέον όρος συμμόρφωσης ή άλλος χρονικός περιορισμός για την πώληση από τη ΔΕΠΑ της ΕΠΑ Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου για αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου στην εμπορία σε στρατηγικό επενδυτή και την παραχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής στα δίκτυα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Επ. Ανταγωνισμού αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα τη συμβατότητα της από 16.07.2018 γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου (μετατροπή από κοινό έλεγχο σε αποκλειστικό) από την εταιρία ΔΕΠΑ επί των εταιριών
(α) ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, και
(β) ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Ειδικότερα, η ΕΑ έκρινε, κατ’ άρθρο 8 παρ. 4-6 του Ν. 3959/2011, ότι η εν ΛΌΓΩ γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, εντούτοις δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης